Determinarea polimorfizmelor genetice, asociate cu riscul dezvoltării hipertoniei

400 LeiTG02
  Hipertensiunea arterială (HTA), este o maladie cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze într-un ritm mai accelerat pentru a propulsa sângele prin vasele sangvine. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă maladie întâlnită la adulții populației țărilor dezvoltate ale lumii. Hipertensiunea stă la baza unor afecțiuni grave precum infarctul miocardic și dereglarea acută a circulației cerebrale, accident vascular cerebral și poate provoca, disfuncții permanente diferitor organe țintă, ceea ce duce la maladii cronice ale rinichilor, ochilor, inimii și creierului. Speranța de viață a pacienților de vârstă medie, care suferă de hipertensiune arterială nu depășește 20-30 ani, cu risc ridicat - 10 ani, prin urmare, diagnosticarea precoce și tratamentul sunt necesare pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a mări durata ei. Se diferențiază două tipuri de hipertensiune: arterială secundară (simptomatică) și primară (esențială). Cauzele hipertensiunii arteriale secundare pot fi:  dereglări endocrine, maladii renale, leziuni organice ale sistemului nervos central (traume, tumori), malformații cardiace și ale vaselor sangvine, cauze medicamentoase și toxice.
La ora actuală, au fost diferențiat 3 cauze etiologice de bază legate de dezvoltarea hipertensiunii primare:
 1. Predispoziție ereditară:
 • Factori genetici asociați cu buna funcționare a sistemului renin-angiotenzin;
 • Diabet zaharat la pacient sau în istoricul familial;
 • Maladii renale;
 1. Factori sociali;
 • Obezitate;
 • Abuz de alcool;
 • Hipodinamie;
 • Fumatul;
 1. Factori externi și de mediu;
 
Stabilirea etiologiei hipertensiunii arteriale primare face posibilă evaluarea riscului total de apariție a unei afecțiuni patologice, prescrierea medicamentelor preventive și luarea deciziilor terapeutice în timp util, care în combinație, face posibilă limitarea semnificativă a impactului negativ al bolii asupra calității vieții pacientului. Boala hipertensivă  este o maladie multifactorială, care are la bază un defect structural genetic, care provoacă o hiper funcție a mecanismelor de presor cu acțiune lungă. În asemenea condiții apare nevoia stringentă de detectare a polimorfismelor genetice codificatoare a factorilor cheie care reglementează sistemul cardiovascular, asociate în primul rând cu funcționarea sistemului renină-angiotensină.
Sistemul renină-angiotensină (RAS) sau sistemul renină-angiotensină-aldosteron (RAAS) - un sistem de enzime și hormoni care reglează tensiunea arterială, echilibrul apei și electroliților la mamifere. Cascada renină-angiotensină-aldosteron începe cu glicozilarea proreninei, care trece în forma activă - renina (o enzimă peptidazică secretă de rinichi în sânge ca răspuns la o situație stresantă). Renin scindează segmentul N-terminal de la angiotensinogen pentru a forma angiotensina I inertă biologic. Inhibitorul de angiotensină inactivă I este hidrolizat de o enzimă de conversie a angiotensinei (APP), care descompune dipeptida C-terminală și astfel formează angiotensina II activă biologic.
   Indicații pentru efectuarea testului genetic:
 1. Maladie cardiacă ischemică;
 2. Infarct miocardic acut;
 3. Accident vascular cerebral;
 4. Nefropatia diabetică;
 5. Tromboembolism venos;
 6. Diabet;
 7. Alegerea medicației pentru hipertensiune arterială;
 8. Fumători;
Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real

Sînge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH381 zi200 Lei

Proteina C reactivă (CRP) este o proteină de fază acută, sintetizată la nivel hepatic. Studiile efectuate au arătat că CRP ultrasensibil, alături de colesterolul total, LDL şi HDL colesterol, este util în predicţia riscului cardiovascular. Este indicata pentru - Evaluarea riscului dezvoltării infarctului miocardic la pacienţii cu sindrom coronarian acut; Evaluarea riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare sau a evenimentelor ischemice la persoanele fără manifestări în prezent. Deoarece CRP este un reactant de fază acută, o singură măsurare la pacienţii aparent sănătoşi poate să nu reflecte nivelul bazal dacă inflamaţia este prezentă.

CH151 zi35 Lei

Colesterolul este sintetizat în numeroase ţesuturi, dar mai ales în ficat şi peretele intestinal. Aproximativ 50-75 % din cantitatea de colesterol seric este transportată de lipoproteinele cu densitate mica (LDL- low density lipoproteins), iar 15-40% este transportată de lipoproteinele cu densitate mare (HDL- high density lipoproteins).  Nivelul colesterolului seric este crescut în hiperlipoproteinemiile ereditare şi în alte afecţiuni metabolice. Valori moderat / marcat crescute sunt observate în afecţiunile hepatice însoţite de colestază. Hipercolesterolemia este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Niveluri scăzute ale colesterolului pot să apară în hipertiroidism, malabsorbţie, deficienţe ale apolipoproteinelor, malnutriţie, afecţiuni hepatice severe.

CH755 zile500 Lei

ST2 - cel mai nou marker utilizat pentru a prezice și stratifica riscul de apariție a insuficienței cardiace.