Determinarea HLA-B27 (alela 27 a locusului B al Complexului Major de Histocompatibilitate, clasa I)

600 LeiTG05
   Antigenul HLA-B27 se referă la moleculele principalului complex de histocompatibilitate din prima clasă sau la MHC-I (de la MHC englez - complex major de histocompatibilitate). Identificarea transportatorului HLA-B27 este una de la abordările cele mai moderne în diagnosticarea precoce și alegerea tacticii de tratament într-un număr de autoimune boli. MHC moleculele au fost inițial descoperite ca antigene de transplant, deoarece prin "histocompatibilitate" se înțelege că proprietatea organului, țesutului sau celulelor donatorului nu trebuie să fie respinsă de organism destinatarului. Cu toate acestea, în ultimele decenii a devenit cunoscut faptul că funcția principală a MHC în organism nu este de a asigura respingerea imunologică, dar în furnizarea de antigene peptidice pentru recunoașterea diferitelor subpopulații ale limfocitelor T responsabile pentru dezvoltarea atât a celulelor, și imunitate umorală. Moleculele MHC sunt prezente pe suprafața celulelor nucleate ale tuturor speciilor de mamifere, deși În structura complexului, există unele diferențe interspecifice. La om, un grup de gene MHC este localizat pe brațul scurt al cromozomului 6 și codifică structurile moleculare ale sistemului HLA – leucocite antigeni umani (din limba engleză HLA - antigen de leucocite uman). În acest caz, prima clasă de MHC include molecule tipurile HLA-A, -B și -C, în timp ce principalii reprezentanți ai MHC din clasa a doua sunt HLA-DQ, -DP și -DR. Un set de antigeni (statutul HLA) este unic pentru fiecare persoană. Dintr-un set de antigene HLA depinde predispoziția la diverse boli, inclusiv la boli autoimune. Se știe că genele Clasa MHC I se caracterizează printr-un grad ridicat de polimorfism. Astfel, pentru gena HLA-A, circa 60 sunt cunoscute, pentru HLA-B-136, iar pentru gena HLA-C - 38 de variante alelice. Astfel, molecula HLA-B27 este un produs una dintre variantele alelice ale genei HLA-B, caracterizată printr-o anumită apariție în diferite populații de oameni. La reprezentanții sănătoși ai rasei europene, apare antigenul HLA-B27 în 7-10% din cazuri. În același timp, se găsește în mod semnificativ mai frecvent la pacienții cu unele autoimune boli.
Până în prezent, HLA-B27 este un antigen bine studiat, de mare importanță în diagnosticul diferențial al bolilor autoimune.
Conform Clasificării Internaționale a Bolilor Reumatismale, un grup separat de spondiloartrite este izolat, asociat cu antigenul HLA-B27

Principalele manifestări clinice ale tuturor acestor nozologii sunt oligoartrite asimetrice și înfrângerea articulației sacroiliace. În forma clasică de anchilozare spondiloartrita la pacienți în câțiva ani poate dezvolta anchiloza totală a întregului vertebral coloană. Acest grup de boli este seronegativ, adică pacienții din sânge nu au antinuclear anticorpii și factorul reumatoid. În plus, aceste boli sunt adesea însoțite de dezvoltare complicații amenințătoare cum ar fi artrita periferica, oftalmopatie, leziuni ale tractului urogenital, intestinele și pielea. Este evaluat riscul de dezvoltare a bolii la individ în cazul purtătorului HLA-B27 în 20-30%. În plus față de acest grup de spondiloartrite, asociere strânsă cu prezența antigenului HLA-B27 demonstrează astfel de boli cum ar fi uveita anterioară acută și artrita reactivă la copii.
Conform ideilor moderne, rolul HLA-B27 este de a prezenta celule T cu o peptidă arthritogenică, care determină un răspuns autoimun. Principala ipoteză a participării bacteriilor și antigenelor HLA de primă linie în dezvoltarea unui proces autoimun în spondiloartrita este considerată o mimică moleculară, conform căreia molecula B27 este capabilă să participe la un proces autoimun, îndreptat împotriva propriilor țesuturi un organism bogat în tipuri de colagen II, IX și XI sau proteoglicani. Ca declanșatoare infecțioase presupuse Klebsiella pneumoniae, Salmonella, Yersinia, Shigella, Chlamidia trachomatis.
Astfel, determinarea antigene HLA-B27 la pacienți ajută la efectuarea diferențierii diagnosticul bolilor autoimune asociate și poate servi drept bază pentru aceasta pentru terapia antibiotică în timp util în cazul în care aceste infecțioase agenți patogeni.

Indicații pentru testarea genetică HLA-B27:
 
- necesitatea de a exclude spondilita anchilozantă la un pacient a cărui rude suferă această boală;
- diagnosticul diferențial al formelor incomplete ale sindromului Reiter (uretrite sau fara uveita) si gonococică artrita;
- diagnosticul diferențial al sindromului Reiter însoțit de artrită severă și reumatoidă artrita;
- la examinarea pacienților cu artrită reumatoidă juvenilă.
Dacă antigenul HLA-B27 nu este detectat, spondilita anchilozantă și sindromul Reiter sunt puțin probabile, deși A exclude complet aceste boli în acest caz este imposibil.
 
Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real

Sînge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

IM162 zile200 Lei

Anticorpi la ADN dublu catenar - autoanticorpi, îndreptate împotriva propriului ADN dublu catenar, observate în lupus eritematos sistemic. Sunt cercetate pentru diagnosticarea , o estimare a activității și controlul tratamentului acestei boli.

IM521 zi250 Lei

Acest test măsoară anticorpii serici la diferite ribonucleoproteine, care este utilizat pentru a diagnostica bolile sistemice ale țesutului conjunctiv și pentru a diagnostica bolile sistemice ale țesutului conjunctiv și pentru a controla tratamentul lor (lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren, sclerodermia sistemică, polimiozita / dermatomiozita).