Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Candida albicans (ADN, calitativ, raclaj)

350 MDL

Speciile de Candida sunt cea mai frecventă cauza a infecțiilor fungice. Candidele cauzează infecții, care variază prin manifestările clinice, de la boli muco-cutanate ce nu reprezintă un pericol pentru viață, până la procese invazive care pot implica practic orice organ. Candida albicans face parte din microflora naturală sau din microorganismele care trăiesc în mod obișnuit în sau pe corpul nostru. Poate fi găsită în tractul gastro-intestinal, cavitatea bucală și vagin. În unele cazuri, Candida se poate multiplica și provoca o infecție dacă mediul din intravaginal se schimbă în direcția condițiilor favorabile pentru creșterea acesteia. Oamenii de știință estimează că aproximativ 20% dintre femei au în mod normal Candida vaginală, fără a avea simptome.

Simptomele candidozei vaginale includ:

  • Iritații vaginale sau durere;
  • Durere în timpul actului sexual;
  • Durere sau disconfort la urinare;
  • Secreții vaginale anormale;

Deși majoritatea candidozelor vaginale au un parcurs ușor, unele femei pot dezvolta infecții severe care implică roșeață, umflare și fisuri în peretele vaginului. Adresațivă medicului ginecolog dacă aveți oricare dintre aceste simptome. Aceste simptome sunt similare cu cele ale altor tipuri de infecții vaginale, care sunt tratate cu alte tipuri de medicamente. Un medic vă poate spune dacă aveți candidoză vaginală și cum să o tratați.

Femeile mai predispuse la apariția candidozei vaginale sunt cele care: sunt însărcinate, utilizează contraceptive hormonale (de exemplu, anticonceptionale), femeile care suferă de diabet zaharat, au un sistem imun slăbit (de exemplu, din cauza infecției cu HIV sau a medicamentelor care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi steroizii și chimioterapia), au primit recent sau încă primesc antibiotice fără a lua paralel antimicotice.

Cum putem preveni candidoza vaginală?

Purtarea lenjeriei de bumbac ar putea ajuta la reducerea șanselor de a avea o infecție micotică. Deoarece administrarea de antibiotice poate duce la candidoză vaginală, aceste medicamente trebuie administrate doar atunci când vă sunt prescrise și exact așa cum vă spune medicul dumneavoastră.

Diagnosticul

Identificarea speciilor de Candida care cauzează infecția este utilă, deoarece medicul dumneavoastră vă va putea prescrie un medicament antifungic care va fi eficient în tratarea acelei specii. Metoda de determinare directă a agentului pathogen prin reacția de polimerizare în lanț în timp real (RT-PCR) are sensibilitate diagnostică de peste 95% și specificitate de peste 98%. Un aspect important este că este posibilă efectuarea diferențierii speciilor de ciuperci Candida, adică detectarea speciilor care nu sunt de tip albicans.

  • Pentru recoltarea materialului biologic de la femeile înărcinate, femeilor virgine se recomandă implicare medicului. Nu se recomandă băile vaginale cu utilizarea diferitor șamponuri sau geluri. Abținerea de la contactele sexuale cel puțin 48 de ore.
  • Timp de 2 săptămâni până a se petrece investigația, se interzice utilizarea antisepticelor locale, medicamentelor antibacteriene și antimicotice. 

Pregătirea :

  • Investigația de biologie moleculară  are loc cel puțin 2 zile după terminarea ciclului menstrual. Materialul biologic se colectează până la prima urinare sau după cel puțin trei ore de la ultima urinare. Se interzice utilizarea cremelor, supozitoriilor sau a pastilelor intravaginale.
call close
Full Medical Check-Up Consultații medicale, USG, analize și investigații specializate de laborator!