Fată sau băiat? Determinarea sexului fătului

hero-image

Determinarea sexului fătului la doar 9 săptămâni de sarcină! La scurt timp după ce un cuplu află că vor deveni părinți, apare și dorința de afla cât mai curând care este sexul fătului. Ultrasonografia fetală este cea mai răspândită metodă de a afla dacă va fi fată sau băiat. Însă deseori viitorii părinți sunt nevoiți să aștepte câteva luni pentru ca sexul fătului să se distingă clar la ecografie.

Astăzi o simplă analiză a sângelui satisface curiozitatea viitorilor părinți!

Ținând cont de faptul că sexul viitorului copil este de caracteristicile cromozomului, analiza care detectează genul embrionului din sângele matern poate fi făcut începând cu săptămânile 9-10 de sarcină. Testul determinarea sexului fătului depistează anumite gene ale cromozomului Y care, dacă sunt localizate, înseamnă că sexul viitorului copil este masculin. Dacă nu sunt depistate, viitorul copil va fi de gen feminin.

O rată de acuratețe de 96-100%, fără riscuri.

Testul determinarea sexului fătului nu reprezintă niciun risc pentru femeia însărcinată sau pentru făt deoarece are la baza metoda diagnosticului molecular și genetic. Avantajul analizei este că are o precizie de 96-100% datorită faptului că depistează ADN-ul fetal din sângele matern.

Pe lână faptul că testul satisface curiozitatea viitorilor părinți, acesta este indicat a fi efectuat în cazul în care femeile însărcinate au boli endocrine cu efecte masculinizante, inclusiv disfuncții congenitale a cortexului suprarenal. De asemenea, medicii recomandă acest tip de teste și mamelor însărcinate care poartă în codul genetic tulburări legate de sex precum hemofilia sau alte maladii precum retard mental, deficit imun.

Tabelul de investigații

TG11850 lei

    Când se formează celulele sexuale, perechile de cromozomi sexuali (XX si XY) sunt separate. Sexul unui copil se bazează pe cea de-a 23-a pereche de cromozomi moştenită de la părinţi. Femeile poartă pereche de tip XX, iar bărbaţii pereche de cromozomi de tip XY. Acest lucru înseamnă că toate ovulele normale produse de un ovar uman au un cromozom X şi că jumătate dintre spermatozoizi poartă un cromozom X, iar jumătate un cromozom Y. Prin urmare, sexul unui bebeluş este determinat de spermatozoidul care fertilizează ovulul. Bebeluşul va fi o fată dacă acesta poartă un cromozom X, respectiv va fi băiat dacă spermatozoidul poartă un cromozom Y. Conform acestei reguli jumătate din bebeluşi ar trebui să fie băieţi şi jumătate fete. Familiile privite în mod individual pot avea mai mulţi sau mai puţini copii din fiecare sex, dar în cadrul unei populaţii extinse, va exista un număr relativ egal de fete şi băieţi.
    În practica de obstetrica si ginecologie, determinarea sexului fătului este importanta în stadiile incipiente, mai ales în cazurile:

1. Prezența bolilor endocrine cu efecte masculinizante la femeile însărcinate;
2. În cazul femeii-purtătoare a genelor hemofiliei și a altor maladii conexe cu sexul (retard mental, legat de cromozomul X; miodistrofia; adrenoleucodistrofia; sindromul Alport; deficitul imun, legat de cromozomul X; retinopatia pigmentară; hidrocefalia, legată de cromozomul X; sindromul Lowe, ihtioza (sindromul Netherton) legată de cromozomul X);
 

Obține o consultație gratuită