Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Florocenoza, Test complex

2000 MDL

Florocenoza este un test complex, de biologie moleculară, fiind o soluție de diagnostic, creată de către comunitatea științifică, ca răspuns la o serie de probleme reale, întâlnite de către medicii clinicieni, survenite în diagnosticul infecțiilor urogenitale. Problema dezechilibrului microflorei vaginale este una dintre cele mai relevante în practica ginecologică. Modificările microflorei vaginale pot duce la apariția secrețiilor vaginale neplăcute, care sunt reclamate de peste 50% dintre pacientele ce vizitează un medic ginecolog. Eliminările vaginale pot fi cauzate de vaginoza bacteriană (VB), vulvovaginita candidozică (VVC), vaginita aerobă (VA) și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Mai puțin frecvent, vaginita citolitică, vaginita atrofică, dar și o serie de alți factori fiziologici și patologici duc la apariția eliminărilor vaginale anormale. Dezechilibrul microflorei vaginale este foarte răspândit. De exemplu, vaginoza bacteriană apare la 30–40% dintre femei, vulvovaginita candidozică - în 20–45% la femeile de vârstă reproductivă. Dezechilibrul microflorei vaginale duce la dezvoltarea unui întreg complex de probleme, care afectează funcția reproductivă a femeilor (boli inflamatorii ale organelor pelvine, risc crescut de apariție a avorturilor spontane tardive, nașteri premature, endometrite post avort etc). Spre exemplu, conform datelor studiilor efectuate pe populația europeană, prezența dezechilibrului microflorei vaginale crește probabilitatea nașterii premature cu 75%. Abordările terapeutice pentru formele nosologice implicate în apariția dezechilibrului microflorei vaginale diferă și, prin urmare, succesul tratamentului depinde de diagnosticul corect. Informativitatea datelor obținute de către medicul clinician în timpul examinării este destul de mică, ceea ce ține de infecțiile urogenitale. Faptul că nu există semne patognomonice pentru diagnostic, a fost descris de mult timp, cu toate acestea, indicatorii scăzuți de sensibilitate diagnostică și specificitatea secrețiilor anormale, în diagnosticul vaginozei bacteriene și vulvovaginitei aerobe, arată că pentru aceste nosologii, este imposibil să se ia o decizie terapică doar pe baza manifestărilor clinice, din acest motiv se prescriu diverse teste de laborator. Cauzele acestor stări pot fi atât afecțiuni mixte, recidivante, dar și infecții tratate în mod repetat.

            De exemplu, afecțiunile inflamatorii și non-inflamatorii mixte sunt foarte frecvente, prin urmare, chiar lipsa semnelor de inflamație a mucoasei vaginale, nu exclude vaginoza bacteriană. Pe de altă parte, absența semnelor de inflamație, în timpul examinării, poate fi considerată ca dovadă a absenței vulvovaginitei candidozice la acest pacient. Totuși, trebuie de avut în vedere faptul că concentrațiile scăzute de Candida, care poate să nu conducă la apariția manifestărilor clinice, pot provoca dezvoltarea vulvovaginitei candidozice pe viitor, atunci când este prescrisă terapia cu antibiotice, de exemplu pentru tratamentul vaginozei bacteriene sau al infecțiilor sexual transmisibile. Deseori, la examinarea pacientelor cu secreții vaginale anormale, pe lângă tabloul clinic, medicul se concentrează și pe rezultatele unui examen microscopic de rutină. Cu toate acestea, sensibilitatea scăzută și subiectivitatea examinării microscopice împiedică diagnosticul corect. Utilizarea metodelor moderne de biologie moleculară, face posibilă ridicarea gradului de sensibilitate diagnostică peste pragul de 98%, cu specificitate simultană ridicată a diagnosticului.

            Florocenoza include 5 grupuri de infecții, care permite aprecierea simultană a microflorei vaginale atât calitativ cât și cantitativ. Această investigație reprezintă un test integral, în cadrul căruia agenții patogeni sunt clasificați în grupuri sindromale:

  • Vaginoza bacteriană
  • Vaginita aerobă
  • Micoplasmele condiționat patogene
  • Vulvovaginita candidozică
  • Infecții sexual transmisibile

Vaginoza bacteriană reprezintă o vaginită datorată modificărilor complexe ale florei vaginale, în care numărul de lactobacili scade și se observă o creștere excesivă a agenților patogeni anaerobi. Printre simptome se numără eliminări de culoare gri, fluide, cu un miros specific și prurit (mâncărimi). Diagnosticul este confirmat prin investigarea secrețiilor vaginale.

Vaginita aerobă este un alt tip de vaginoză care este cauzată de creșterea numărului microorganismelor aerobe. În esență, aceasta este aceeași ca și binecunoscuta vaginoză bacteriană, numai că în cazul dat, inflamația în vagin este cauzată de bacterii anaerobe. Scăderea rapidă a lactobacililor benefici, care sunt responsabili pentru starea adecvată a microflorei vaginale. În acest context, microorganismele patogene și condițional condiționate încep să se înmulțească.

Vulvovaginita candidozică este cea mai frecventă maladie inflamatorie a vulvei și vaginului. Se remarcă printr-un curs acut și recidivant al bolii. Cel mai adesea, candidoza apare la femeile cu un ciclu menstrual regulat, mult mai rar la femeile aflate în postmenopauză, care nu utilizează terapie hormonală, care conține estrogen și la fete înainte de începerea menstruației. Vulvovaginita candidozică este provocată de ciuperca Candida, care se localizează de obicei în tractul gastrointestinal, uneori în vagin. Prezența candidei în sine nu provoacă niciun simptom, dar odată cu modificare florei normale a tractului gastrointestinal și a vaginului (din cauza administrării de medicamente sau tulburări în sistemul imunitar), cantitatea de candid poate crește și poate duce la apariția afecțiunii date.

Micoplasmele condiționat patogene sunt cele mai mici procariote autoreplicante, private de un perete celular rigid, limitate la o singură membrană lipoproteică formată din trei straturi. Micoplasmele sunt identificate în prezent ca bacterii. Până în prezent, sunt identificate trei specii de micoplasme ca fiind genitale: Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium și Ureaplasma urealyticum. Micoplasmele sunt microorganisme condiționat-patogene, sunt participanți la toate tipurile de microbiocenoză vaginală: reprezentanți normali ai microflorei tractului urogenital, asociați ai vaginozei bacteriene și, în anumite condiții, pot provoca boli acute și cronice: endometrită, salpingită, infecție intrauterină, o cauză a infertilității.

Infecțiile sexual-transmisibile provoacă disconfort și duc la diverse complicații de sănătate a femeilor. Florocenoza conține un grup aparte destinat infecțiilor sexual-transmisibile pentru diagnosticul celor mai frecvente infecții ale grupului NCMT: infecții gonococice, chlamydia, mycoplasma genitalium și trichomonas vaginalis. Problema de diagnostic doar după semnele clinice prezente, constă în faptul că toate aceste infecții au simptome similare, astfel că este imposibil de identificat vizual o infecție specifică.

Avantajele testului complex Florocenoza:

  1. Este direcționat spre diagnosticarea bolilor infecțioase și inflamatorii, și nu a microorganismelor individuale;
  2. Complexul include agenți patogeni implicați în etiologia apariției sindroamelor;
  3. Identificarea și diferențierea agenților patogeni care determină tactica terapiei;
  4. Formularea concluziei este adaptată Clasificatorul Internațional al Maladiilor, ediția 10;
  5. Aceeași sensibilitate diagnostică pentru toți agenții patogeni (peste 98%);
  6. Conținut maxim de informații (din o probă biologică recoltată - screening pentru toate infecțiile semnificative din punct de vedere clinic);
  7. Simplitate în recoltarea materialului biologic – raclaj urogenital;
  8. Menținerea eficienței metodei de diagnostic pe fundalul semnelor pronunțate de inflamație;
  9. Capacitatea de a efectua cercetări în orice zi a ciclului menstrual (cu excepția perioadei hemoragiei menstruale);
  10. Posibilitatea efectuării testului în orice trimestru de sarcină;
  11. Lipsa condițiilor speciale în timpul transportului și depozitării probelor biologice;
  12. Implementarea pe scară largă, a metodei în practica de rutină;
  13. Validare internațională repetată, a tuturor componentelor complexului de diagnostic.
  • Pentru recoltarea materialului biologic de la femeile înărcinate, femeilor virgine se recomandă implicare medicului. Nu se recomandă băile vaginale cu utilizarea diferitor șamponuri sau geluri. Abținerea de la contactele sexuale cel puțin 48 de ore.
  • Timp de 2 săptămâni până a se petrece investigația, se interzice utilizarea antisepticelor locale, medicamentelor antibacteriene și antimicotice. 

Pregătirea :

  • Investigația de biologie moleculară  are loc cel puțin 2 zile după terminarea ciclului menstrual. Materialul biologic se colectează până la prima urinare sau după cel puțin trei ore de la ultima urinare. Se interzice utilizarea cremelor, supozitoriilor sau a pastilelor intravaginale.
call close
20% reducere pentru clienții ENTER! Sănătatea și frumusețea sunt strâns legate! Ai grijă de sănătatea ta și menține-ți frumusețea, alături de Invitro Diagnostics și ENTER!