Determinarea polimorfizmelor genetice, asociate cu metabolismul preparatelor medicamentoase (Warfarina)

400 leiTG03
Warfarina este un anticoagulant cu acțiune indirectă pe bază de cumarin. Este utilizat în întreaga lume pentru tratamentul și prevenirea maladiilor tromboembolice. Warfarina a fost introdusă în practica clinică în anii 50 ai secolului XX, iar în noul mileniu este un medicament din Top 20 în Statele Unite ale Americii (SUA) și cel mai utilizat anticoagulant la nivel mondial pentru tratamentul oral și prevenirea maladiilor tromboembolice, inclusiv a fibrilației atriale și trombozelor venoase profunde. Tratamentul cu warfarină, totuși, este dificil de gestionat din cauza spectrului terapeutic îngust al medicamentului și a variabilității largi interindividuale în răspunsul pacientului la terapia acest preparat. În orice populație de pacienți, doza terapeutică zilnică de warfarină variază. Doza adecvată de warfarină este dificil de stabilit deoarece poate fi influiențată de foarte mulți factori în dependență de pacient, iar consecințele administrării unei doze incorecte pot fi catastrofale. Dozele incorecte contribuie la existența unei frecvențe ridicate a efectelor adverse, deaceea dezvoltarea unor strategii complexe pentru determinarea dozei adecvate sunt la ordinea zilei. Variabilitatea genetică în rândul pacienților joacă un rol important în determinarea dozei de warfarină administrată atunci când este inițiat tratamentul cu anticoagulante orale. Aproximativ jumătate din această variabilitate este cunoscută ca fiind cauzată de factorii clinici sau de stilul de viață: vârsta, greutatea, indicele masei corporale, sexul, fumatul, condițiile de mediu și medicația concomitentă și factorii genetici: genele VKORC1, CYP2C9, CYP4F2. Se estimează că factorii clinici contribuie cu până la 30% la la prescrierea corectă a  dozei de warfarină, aceste caracteristici clinice ușor accesibile sunt luate în considerare în general atunci când sunt indicate dozele inițiale de medicament.Polimorfismele genetice care influențează metabolismul (CYP2C9) și răspunsul farmacodinamic (VKORC1) sunt puternic asociate cu răspunsul la warfarină.
Indicații pentru administrarea Warfarinei:
 • tratamentul și prevenirea trombozei și tromboembolismului vascular:
  • tromboză venoasă acută;
  • tromboembolie pulmonară;
 • tromboză postoperatorie;
 • infarct miocardic recurent;
 • medicament suplimentar pentru tratamentul chirurgical sau trombolitic al trombozei;
 • tromboză venoasă recurentă;
 • tromboembolism pulmonar recurent;
 • protezele valvulare;
 • tromboza arterelor periferice, coronariene și cerebrale;
 • prevenirea secundară a trombozei și a tromboembolismului după infarctul miocardic și fibrilație atrială.
   Când se administrează "warfarină", este necesar să se măsoare INR (raportul internațional normalizat), deoarece principala complicație a terapiei este hemoragia, care în unele cazuri poate fi fatală. Riscul de complicații poate crește semnificativ în cazul în care alte medicamente sunt prescrise în paralel.
    Cele mai importante gene implicate în reacția individuală la acest preparat sunt: CYP2F9, CYP4F2 și VKORC1.
    Citochromii CYP2C9 și CYP4F2 sunt enzime responsabile de metabolizarea warfarinei în organism.
     Aceștia participă la metabolismul izomerului S "Warfarin", care este de 5 ori mai activ, decât izomerul R și, prin urmare, are o semnificație clinică mai mare. VKORC1 este subunitate1 a complexului epoxi-reductazei vitaminei K, enzima cheie a ciclului vitaminei K. Warfarina inhibă această enzimă, realizând astfel efectul anticoagulant datorat inhibării procesului de activare a factorilor de coagulare. Polimorfismele CYP2C9 și CYP4F2 sunt asociate cu modificări ale activității funcționale a enzimelor, care afectează rata de eliminare a "warfarinei" din organism și, în consecință, sensibilitatea individuală la terapia anticoagulantă.
Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real

Sînge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Nu necesită pregătire specială


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

HE121 zi65 lei

Acest test este utilizat pentru următoarele condiții:

 • Monitorizarea terapiei îndelungate cu anticoagulante orale (cumarine și indandion)
 • Evaluarea funcției hepatice (tulburarea sintezei factorilor complexului protrombinic)
 • Depistarea tulburărilor de coagulare (screeningul factorilor căii extrinsece (I, II, V, VII, IX) și celei totale (fibrina))
Testul se efectuează pentru a măsura perioada de timp necesară pentru coagularea sângelui. Un test TQ poate fi folosit pentru a identifica posibile probleme care apar în procesul de coagulare, dar și pentru a verifica eficacitatea coagulantelor.

HE151 zi65 lei

Acest test este parte a investigaţiilor medicale efectuate în cazul unei posibile tulburări de sângerare sau a unui episod trombotic, în special pentru a evalua nivelul şi funcţia fibrinogenului; uneori este folosit pentru a ajuta la evaluarea riscului de apariţie a maldiilor cardiovasculare.

HE131 zi50 lei

INR - metoda de demonstrație a rezultatelor testului protrombinic, care este recomandat de Comitetul Internațional de cercetare a trombozelor și hemostazei și de Comitetul Internațional de standartizare în hematologie pentru controlul terapiei cu anticoagulante indirecte între INR și protrombina după Quick există o corelare negativă: scăderea protrombinei corespunde creșterii INR. INR este sensibil la nivelull factorilor (II, VII,X). Acest test măsoară timpul necesar formării cheagului compact de fibrina după adăugarea tromboplastinei tisulare (factor III) şi calciului. Spre deosebire de nivelele PT care variază în funcţie de reactivii şi metodele fotooptice utilizate, INR poate furniza informaţii mult mai pre­cise (foloseşte tromboplastină standardizată).