Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Chlamydia trachomatis (ADN, calitativ, raclaj)

400 MDL

Chlamydia trachomatis, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de chlamydia, este o bacterie care provoacă o infectie  bacteriana numita si chlamidioza, dezvoltata in princital la nivelul organelor genitale și reprezinta una din infecțiile uro-genitale sexual-transmisibile.

Chlamydia trachomatis, reprezinta o bacterie gram-negativă, care se poate replica și  dezvolta  intracelular, se multiplica prin diviziune celulara si afecteaza ambele sexe.

Organele afectate de aceasta infecție la femei sunt uretra,  canalul cervical și organele reproductive, în timp ce la bărbați este  afectată în principal uretra. În anumite cazuri, boala poate merge mai departe, și poate afecta si alte părți ale corpului, cum ar fi rectul, suprafața oculară sau pleoapele.

Cauzele infectării sunt multiple, cele mai comune includ contactul sexual neprotejat cu un partener infectat, parteneri multipli, începerea vieții sexuale înainte de 18 ani, sau pur si simplu un sistem imunitar foarte slăbit din anumite cauze. Chlamidia reprezinta una din cele mai des întălnite boli cu transmitere sexuala, deasemenea ea poate fi transmisă și copiilor nou-născuți prin intermediul mamei , daca aceasta este deja infectată.

Simptome

Cel mai problematic aspect al modului cum se manifesta boala este că majoritatea persoanelor infectate cu C. trachomatis sunt asimptomatice. Cu toate acestea, bacteriile se pot prezenta într-unul din trei moduri: uro-genital (organele genitale), pulmonare (plămâni) și oculare (ochi). Cazurile uro-genital pot include secreții genitale, sângerare vaginală, mâncărime (prurit), urinare dureroasă (disurie). Adesea, simptomele sunt similare cu cele ale unei infecții ale tractului urinar.

Acest lucru face dificilă depistarea corectă și la timp a infecției, în lipsa unor controale medicale periodice.

În cazul în  care simptomele se manifestă, primele semne de infecție apar de regula la 2-3 saptămîni de la contractarea bolii, in unele cazuri de la cîteva zile la cîteva luni. Chlamidia nu este, așadar, o boala care  poate fi ușor depistată, și de care  să poți scăpa foarte ușor, motiv pentru care consulturile medicale efectuate periodic sunt recomandate, mai ales pentru persoanele care au o viață sexuala activă neregulată, cu mai mulți parteneri. Atunci cînd simptomele se manifestă, acestea sunt de mai multe feluri:

La femei: dureri abdominale, urină tulbure, conjunctivită, dureri la urinare, sîngerari menstruale neregulate, mâncărime (prurit) genitale, febră, senzație de oboseală constantă, usturime la nivelul organelor genitale, inflamarea glandelor bartoliniene (glandele poziționate la deschiderea vaginului).

La barbați: apariția unor cruste pe capul penisului, conjunctivită, urină tulbure, secreții apoase la nivelul penisului, usturime în timpul urinării, creșterea sensibilității anusului și scrotului.

Diagnosticul

Metoda de determinare directă a agentului patogen  este prin reacția de polimerizare în lanț în timp real (RT-PCR), care are sensibilitate diagnostică de peste 95% și specificitate de peste 98%.

  • Pentru recoltarea materialului biologic de la femeile înărcinate, femeilor virgine se recomandă implicare medicului. Nu se recomandă băile vaginale cu utilizarea diferitor șamponuri sau geluri. Abținerea de la contactele sexuale cel puțin 48 de ore.
  • Timp de 2 săptămâni până a se petrece investigația, se interzice utilizarea antisepticelor locale, medicamentelor antibacteriene și antimicotice. 

Pregătirea :

  • Investigația de biologie moleculară  are loc cel puțin 2 zile după terminarea ciclului menstrual. Materialul biologic se colectează până la prima urinare sau după cel puțin trei ore de la ultima urinare. Se interzice utilizarea cremelor, supozitoriilor sau a pastilelor intravaginale.
call close
Pachete FAMILY CHECK-UP Beneficiază de pachete Check-Up pentru întreagă familia la prețuri speciale!