Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Examenul citologic cervico-vaginal (PAP-test în mediu lichid, raport conform Bethesda system)

460 MDL

Una dintre cele mai frecvente patologii neoplazice la femei este cancerul de col uterin. Este a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15-45 ani, după cancerul mamar. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor (94%), dacă este descoperit în stadii incipiente, care, însă sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai în cadrul procesului de screening, prin examen citologic Babeș-Papanicolau.

Examenul citologic în mediu lichid sau testul Babeş-Papanicolau, este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a celulelor recoltate de la acest nivel. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea  displaziei şi a cancerului de col uterin.

Testul Babeș-Papanicolau este o procedură simplă, nedureroasă, care produce un disconfort minor.

Este o metodă de studiu a stării colului uterin și a cervixului, în care celulele prelevate de la nivelul colului uterin sunt introduse într-un recipient cu mediu lichid, care este îmbogățit prin centrifugare vias întinse pe lamă, metoda clasică. După centrifugare, tot materialul de celule recoltat este imprimat pe lamelă, excluzând  pierderea unor celule colectate și deci sensibilitate mai înaltă.

Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog, cu ajutorul unei periuţe special concepute. Ea are o suprafață mare de contact, posibilitatea colectării unimomentane a materialului, iar vârfurile periei urmează conturul cervixului (periile mai lungi, din mijloc, ajung în endocervix, iar periile scurte ajung în zona ectocervicală și în zona de transformare T de unde pot porni anumite tipuri de cancer uterin).

Avantajele citologiei în mediu lichid vs metoda clasică:

  • permite o apreciere mai bună a morfologiei celulelor prin etalarea lor în strat subțire pe frotiu;
  • evită pierderea de probă recoltată cu 37% (vârful periuței cu care se recoltează rămâne în flacon, rezultând menținerea a 100% celule în probă);
  • permite separarea celulelor de sânge, mucus și alte resturi celulare;
  • sensibilitatea (RRP - rezultate real pozitive) si specificitatea (RRN – rezultate real negative) sunt crescute pentru depistarea cancerului și leziunilor precanceroase a colului uterin:

ASC-US – crește cu 89,5%

LSIL – crește cu 95,7%

HSIL – crește cu 98,1%

  • folosește colorant Papanicolau proaspăt pentru fiecare lamă;
  • mediul lichid permite conservarea celulelor în condiții optime, pe o perioadă de 4 săptămâni la temperatura camerei și 6 luni păstrată la 2 – 8 grade C;
  • variabilitatea în colorarea nucleului se traduce prin detalii cromatiniene mai clare și mai ușor de interpretat;
  • din același recipient se testează atât HPV, BTS cât și teste ICC.

Cine și când trebuie să efectueze testul Babeș-Papanicolau?

  • Testul Babeș-Papanicolau este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta de 18 ani sau începând de la vârsta la care devin active sexual. Ca regulă, acest test trebuie efectuat anual.
  • Totuşi, frecvenţa efectuării testului Papanicolau depinde de anumiţi factori. Femeile care au 3 teste Papanicolau negative în 3 ani consecutivi, pot efectua examinarea mai rar (la fiecare 3 ani), în funcţie de starea generală de sănătate şi de activitatea sexuală, şi dacă se află în categoria femeilor cu risc scăzut.
  • Femeile cu displazie cervicală, istoric de condiloame genitale şi/sau infecţie HIV, trebuie să efectueze teste Papanicolau mai des, conform recomandărilor medicului.
  • După vârsta de 65 ani, testul Babeș-Papanicolau se efectuează conform recomandărilor medicului; testarea poate înceta dacă au existat numeroase teste normale în trecut.
  • Femeilor care iau anticoncepţionale orale sau celor cu parteneri sexuali multipli se indică testul Papanicolau obligator în fiecare an.

Pregătirea pentru investigație.

Nu este recomandată efectuarea în perioada menstruației, timp de 72 ore după contact sexual. Nu se efectuează irigaţii vaginale, tratamente vaginale si nu se introduc contraceptive vaginale cu 72 ore înaintea recoltării. Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolau este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei).

Simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente şi este posibil să nu existe niciun semn de alarmă pană cand nu a ajuns la un stadiu avansat. Din această cauză este foarte importantă testarea periodică în vederea depistării anumitor leziuni potențial canceroase și efectuarea cel puțin o dată pe an a testului Babeș-Papanicolau.

  • Dimineața, în ziua prelevării analizei nu efectuați igiena intimă și spălături cu utilizarea gelurilor și/sau antisepticelor.
  • Recomandăm să faceți repaus sexual 3 zile înainte de recoltare. 

Pregătirea :

  • Perioada optimă pentru prelevarea analizei: pînă la menstruație sau peste 1-2 zile după finisarea ei. Cu orice întrebare apelați la medicul ginecolog.
call close
Începe primăvara cu noi! Începând cu data de 1 Martie, în toate filialele Invitro Diagnostics primiți Mărțișoare și Vouchere pentru a beneficia de 10% reducere la analize medicale.