Osteoporoza: receptorul vitaminei D (geana VDR)

1 242 leiGE09
Receptorul pentru vitamina D (VDR) este o proteina implicata in homeostazia calciului si de asemenea in turnover-ul osos; este localizat intracelular, leaga in mod specific 1,25 (OH)2 vitamina D3 (calcitriol) si mediaza efectele acesteia. Este asemanator din punct de vedere structural cu receptorii hormonilor tiroidieni.

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real

Sînge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

Perioada optimă pentru recoltare

  • Pentru obținerea rezultatelor cu un grad înalt de exactitate recomandăm să vizitați centrul de recoltare Invitro Diagnostics între orele de dimineață 7:30 și 11.00.

Alimentația

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Efortul fizic

  • Recomandăm să evitați efortul fizic până la investigație. Luați un repaus de 10-20 de minute până la colectarea analizei.

Alte indicații

Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.

Evitați să fumați timp de o oră până la colectarea analizei.


Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH442 zile380 lei

Vitamina D este o vitamină importantă pentru că ajută corpul să absoarbă calciu.  De asemenea, vitamina D este implicată în reglarea nivelurilor de calciu şi fosfor din sânge. Studii recente sugerează că vitamina D poate fi importantă şi în menţinerea unui sistem imunitar sănătos, ajutând la prevenirea cancerului şi a bolii cardiovasculare.

CH413 zile210 lei

Osteocalcina, cea mai importantă proteină non-colagenică a matricei osoase, este specifică osului şi are rol de captare a calciului. Este produsă de către osteoblaști în cursul sintezei osoase, producţia sa fiind dependentă de vitamina K. Vitamina D3 stimulează sinteza de osteocalcină. Unul sau mai multe dintre testele pentru markeri osoşi pot fi efectuate pentru a ajuta medicul să determine dacă s-au accentuat ratele de resorbţie şi/sau formare osoasă. Markerii osoşi sunt uneori folosiţi ca adjuvant la testarea densităţii osoase, atunci când medicii evaluează dacă vi se subţiază oasele sa nu, sau dacă aveţi o boală a oaselor.

CH551 zi40 lei

Determinarea fosfatazei alcaline este de obicei folosită pentru diagnosticul diferențial al bolilor hepatice. Altă arie de utilizări clinice include afecțiunile osoase, fiind la ora actuală singură enzimă cu importanță practică pentru patologia țesutului osos, și în hiperparatiroidism. Deși se poate face o evaluare rezonabilă în privința originii hepatice sau non-hepatice a creșterii fosfatazei alcaline utilizând doar date clinice, există și metode biochimice ce pot face diferențierea între izoenzime. În tumorile de diverse etiologii fosfătază alcalină are valoare de marker tumoral (depistarea metastazelor hepatice sau osoase).

CH201 zi50 lei

Calciul sanguin este reprezentat de trei fracţiuni distincte: formă liberă (calciul ionizat), care reprezintă 50% din calciul total circulant şi este forma biologic activă a calciului; o formă legată de proteinele serice (albumine, globuline), care reprezintă 40% din valoarea calciului circulant;  o formă complexată cu anioni (bicarbonat, lactat, fosfat, citrat etc.). Dozarea calciului ionic este mult mai sensibilă decât dozarea calciului total, deoarece reflectă calciul activ metabolic. Principalele manifestări ale hipocalcemiei sunt cele neuromusculare: tetanie, părestezii, crampe musculare. O scădere rapidă a calciului poate fi asociată cu hipotensiune şi modificări electrocardiografice.