Cum scăpăm de sindromul post-covid: sfaturile specialiștilor
- 28 октября 2024
- 305
Infecția de coronavirus reprezintă o boală insidioasă care după 2-3 luni de la vindecare poate provoca complicații chiar și la persoanele care au suportat această maladie în formă ușoară. Statisticele medicale indică faptul că 60% din cei ce au suportat infecția de coronavirus, au nevoie de terapie de reabilitare.
Cum se manifestă sindromul post-covid?
- Slăbiciune și oboseală ce apare subit;
- Cefalee (dureri de cap);
- Dispnee (dificultăți de respirație) și dureri în torace (chiar dacă pacientul a suportat infecția de coronavirus fără pneumonie);
- Dureri musculare;
- Probleme neurologice (iritabilitate, dispoziție schimbătoare, depresie);
- Tuse persistentă;
- Tulburări de memorie, atenție distrasă;
- Afectarea somnului;
- Anxietate, apatie;
- Pierderea totală sau parțială a mirosului, distorsiunea mirosului (poate dura până la un an);
- Pierderea apetitului;
- Căderea părului.
Cu simptomele enumerate se confruntă 95% din persoanele care deja au avut de furcă cu această maladie. Țintele acestei infecții sunt plămânii și sistemul cardio-vascular. Specificul distinctiv al virusului constă în lezarea fulgerătoare a plămânilor, ce provoacă pneumonie. Dacă pacientul nu solicită ajutor medical la timp, în câteva ore se poate dezvolta insuficiența respiratorie ce duce la sufocare, ulterior la cel mai tragic final.
Forma medie și gravă a bolii împarte viața «până» și «după», pentru că infecția de coronavirus lasă o amprentă de lungă durată sub formă de tuse persistentă, dureri toracice, dispnee (dificultăți de respirație), amețeli cauzate de hipoxie (scăderea concentrației de oxigen în țesuturi). Pacienții ce au făcut formă medie sau gravă în deosebi au nevoie de un curs de recuperare post-covid.
Coronavirusul are un efect vătămător pentru celulele miocardului (mușchiul inimii), afectează funcția de coagulare a sângelui, ceea ce duce la tulburări de circulație sangvină și provoacă hipoxia celulară. În perioada de boală mușchiul cardiac se epuizează, scade elasticitatea vaselor sangvine. Anume acestea sunt cauzele de bază care pot duce la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, trombozelor, atacului de cord sau infarct miocardic.
Tactica de reabilitare o efectuează medicul internist, cardiolog, neurolog, psihoterapeut, kinetoterapeutul. Echipa de specialiști «Invitro Diagnostics» după un șir de cercetări și studii în afara țării, au elaborat un program complex de reabilitare post-covid.
Cât durează recuperarea completă după COVID-19?
Termenul de reabilitare depinde de starea organismului pacientului, de bolile cronice și de forma coronavirusului. Mediu reabilitarea durează de la 2 săptămâni până la 2 luni.
- Forma ușoară COVID-19 – simptomele sunt similare cu o infecție virală de sezon – durere în gât, starea generală de rău, lipsa poftei de mâncare, scăderea ușoară sau creșterea temperaturii corpului (până la 37,5°C). Cel mai des organismul se recuperează în perioada de 1-2 săptămâni după însănătoșire.
- Forma medie – este o formă mai gravă însoțită de creșterea febrei (până la 38,5 - 39°C). Treptat temperatura coboară și pot apărea următoarele simptome: pierderea mirosului și gustului, congestie la nivelul nazofaringelui, dureri în gât, dispnee. Recuperarea completă a organismului are loc după 10-14 zile (uneori poate dură și 21 de zile) după însănătoșire.
- Forma severă / critică – cea mai periculoasă. În acest stadiu apar tulburări respiratorii, ale sistemului digestiv și sistemului nervos, pacientul simte slăbiciune pronunțată. În stadiul sever pacientul este tratat în staționar, pentru că infecția de coronavirus se manifestă în mod imprevizibil. Recuperarea completă are loc peste 3-6 luni.
Planul și tehnica terapiei de reabilitare sunt prescrise în funcție de forma bolii și de afectarea unui anumit sistem de organe.
Când e momentul potrivit de a începe terapia de reabilitare?
Medicii «Invitro Diagnostics» recomandă terapia de recuperare să fie începută cât mai devreme, în unele cazuri chiar și în timpul tratamentului medicamentos (pentru forma ușoară și medie).
După 2-3 luni de la recuperare unii pacienți nu pot reveni la modul de viață obișnuit din cauza sindromului post-covid (prezența oboselii persistente / epuizării, slăbiciunii, iritabilității, apatiei). Programul de reabilitare pentru revigorarea organismului și revenirii la starea normală o efectuează medicul pentru fiecare pacient individual.
Ce include programul de reabilitare?
- Terapie cu vitamine. După infecția de coronavirus, majoritatea pacienților se plâng de tulburări de memorie, somn, atenție distrasă. De regulă, astfel de simptome indică de faptul că virusul a „lovit” centrii sistemului nervos responsabili de funcțiile cognitive. Pentru a scăpa de aceste simptome, se recomandă ca pacientul să meargă la medicul neurolog. Neurologul «Invitro Diagnostics» alege și prescrie terapia individuală pentru a restabili funcțiile cognitive ale pacientului. Dacă vitaminele comprimate sau capsule nu oferă eficiența dorită, specialiștii recomandă terapie intravenoasă în staționarul de zi din cadrul clinicii «Invitro Diagnostics».
* Indiferent de sistemele de organe care au fost afectate de coronavirus, tuturor grupelor de pacienți li se prescrie kinetoterapie, care se mai numește gimnastică medicală. Evident că ritmul programului de kinetoterapie pentru persoanele ce au făcut forme medii și grave va fi diferit. Activitatea fizică crește treptat.
- Kinetoterapia este necesară în special persoanelor după pneumonie, pentru că la orele de kinetoterapie se efectuează exerciții pentru îmbunătățirea funcționării sistemului respirator. Selectarea prudentă a exercițiilor și efectuarea lor corectă oferă un efect benefic organismului, deoarece crește toleranța la efort fizic, se tonifiază musculatura, căile respiratorii sunt curățate de mucus, iar respirația prinde un ritm normal.
- Masajul terapeutic sporește circulația sangvină, activând astfel funcția de drenaj a căilor respiratorii. Masajul scapă de starea de hipoxie (scăderea concentrației de oxigen în țesuturi), deci pacientul treptat scapă de starea de amețeală, dispnee, se normalizează somnul.
- Ședințe la psiholog. Adesea pacienții se plâng și de tulburări psihologice. Nu este uimitor acest fapt, pentru că pacientul trăiește un stres puternic. Persistă frica că s-a confruntat cu o infecție necunoscută, că s-a izolat de societate în perioada tratamentului, depresie – acești factori pot duce la sindromul de stres posttraumatic, care îl poate diminua specialistul psihoterapeut. Este practic imposibil să lupți cu această problemă în singurătate.
Ai trecut prin Coronavirus și vrei să afli mai multe despre recuperare? Te așteptăm la consultație în Clinica Invitro Diagnostics din mun. Chișinău, str. Albișoara, 64/2.
Pentru programări și informații, apelează 022903999 sau 078903999.
La fel poți solicita informații pe paginile rețelelor de socializare sau messenger:
- Facebook/ Instagram
- Viber/Whatsapp 078903999
- Email: info@invitro.md
- Comandați un apel gratuit www.invitro.md
Блог