De ce sunt necesare teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului infecţiei COVID-19
- 28 октября 2024
- 57
Pandemia cauzată de noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2, este, poate, cea mai mare provocare pentru omenire, din ultimii ani. Sănătatea a devenit o prioritate, mai mult decât oricând, iar indemnul #staiacasa te responsabilizează să ai grijă de tine şi de cei din jurul tău.
Noul coronavirus COVID-19 se transmite de la om la om prin secreţii respiratorii şi prin contactul mâinilor cu ochii, gura sau nasul, după atingerea unei suprafeţe infectate. De la momentul infectării până la apariţia primelor semne şi simptome (perioada de incubaţie a bolii) trec in medie 6-14 zile. Infecţia poate fi transmisă atât de persoane care au semne de boală, dar şi de persoane care nu prezintă simptome.
Cine trebuie să fie testat pentru COVID-19:
- Persoanele care au simptome: tusea, febră, dificultăţi în respiraţie.
- Persoanele care au intrat în contact apropiat cu o persoană la care s-a confirmat infecţia cu virusul Sars-CoV-2.
- Pacienţi oncologici fără simptome respiratorii aflaţi în curs de chimioterapie şi sau radioterapie.
- Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni.
- Personalul sanitar care nu are simptome, în a 4-6 zi de la ultimul contact posibil infectat.
- Persoanele care au pierdut mirosul sau gustul.
De ce sunt necesare teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului infecţiei COVID-19.
Infecţia COVID-19 se prezintă cu o mare variabilitate a semnelor şi simptomelor. Pot fi persoane asimptomatice, dar care să aibă infecţia, altele vor avea febră şi vor tuşi, o parte pot să dezvolte pneumonie sau chiar insuficienţă respiratorie, altele pot să aibă manifestări digestive. Simptomele cel mai frecvent întâlnite sunt foarte asemănătoare cu simptomele altor afecţiuni respiratorii precum răceala comună (viroze respiratorii obişnuite), gripa sau alergiile. Acest lucru face ca infecţia COVID-19 să nu se poată diagnostica doar pe baza simptomelor. Pentru a confirma infecţia SARS-CoV-2 este nevoie de utilizare unor teste de laborator specifice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă de asemenea utilizarea PCR în timp real cu reverstranscripția ARN-ului viral pentru a confirma cazurile de COVID-19. Se recomandă utilizarea mai multor gene ca genă țintă: nucleocapsid (N), envelope small membrane protein (E), receptorii proteici (S) și ARN-polimerază specifică ARN-dependentă (RdRP). (Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases. Interim guidance. 19 March 2020. WHO)
Întrucât apariția de noi mutații în genomul coronavirusului SARS-CoV-2 nu poate fi exclusă, se propune utilizarea a 2-3 regiuni ale genomului virusului ca ținte pentru creșterea fiabilității diagnosticului. Majoritatea organizațiilor internaționale recomandă utilizarea genei nucleocapsidului (N) și a uneia dintre genele suplimentare ca țintă.
Secreţiile nazofaringiene se recoltează cu ajutorul unui beţisor cu tampon de vată steril din nasul şi gâtul pacientului. Un test RT-PCR cu rezultat pozitiv arată că persoana are o infecţie activă, pe care ar putea să o răspândească. Odată ce o persoană se recuperează dupa infecţie, rezultatele RT-PCR devin negativ.
Testele serologice: utile pentru detectarea persoanelor care au fost infectate COVID-19.
Testele serologice - sunt destinate monitorizării răspunsului imun la COVID-19, în special în stadiul incipient al infecției, ca marker al acesteia. Imunoglobulina M (IgM) este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat dupa infecţie, altfel spus, este prezentă în prima linie de apărare în timpul infecţiilor virale, înainte ca sistemul imun să producă anticorpii de tip IgG. Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanţi pentru imunitatea pe termen lung si memoria imunologică.
Testele la anticorpi către SARS-CoV-2 (IgM si IgG) sunt recomandate persoanelor expuse anterior virusului pe baza existenţei răspunsului imun (IgM si IgG) - mai ales a celor care au fost infectate, dar nu au avut simptome. Aici putem clasifica persoanele din grupurilor expuse – medici, asistente medicale, lucrători din industria alimentară care deja au imunitate împotriva infecţiei si s-ar putea întoarce sau ar putea să continue să lucreze.
Laboratorul medical Invitro Diagnostics prelucrează teste RT-PCR pentru diagnosticarea infecţiei COVID-19 şi teste serologice pentru monitorizarea răspunsului imun la infecţia COVID-19:
- Coronavirus, COVID-19 în exudat nazo-faringian (ARN, calitativ) – 800 lei
- Anticorpi către SARS-CoV-2, IgG (test calitativ) – 350 lei
- Anticorpi către SARS-CoV-2, IgM (test calitativ) – 350 lei
Opţional am pregătit 2 Pachete speciale:
- Anticorpi către virusul SARS-CoV-2, IgG/IgM – 400 lei
- Coronavirus, COVID-19 (ARN/IgG/IgM) – 1000 lei
Pentru detalii apelați info line 022903999 sau accesați pagina web www.invitro.md
Aveţi grijă de sănătatea voastră şi a celor din jur!
Блог