Elastografia ficatului în laboratorul Invitro Diagnostics
- 28 октября 2024
- 180
Bolile ficatului, diagnosticate non-invaziv, cu o precizie ireproșabilă. Elastografia ficatului înregistrează rezultate impresionante în Laboratorul medical Invitro Diagnostics.
Elastografia ficatului este o investigație de ultimă oră, non-invazivă, care identifică densitatea țesutului hepatic, dar și a formațiunilor din interiorul ficatului. Examinarea permite diagnosticarea afecțiunilor ficatului, și cel mai important, stabilește stadiul la care a ajuns maladia. La Invitro Diagnostics, elastografia ficatului se efectuează cu un echipament de ultimă generație, marca General Electric (Logic P9) dotat cu soft specializat pentru acest tip de diagnostic. Acesta îi permite medicului imagist să obțină rezultate cu o precizie ireproșabilă, incomparabile cu cele obținute după metodele mai vechi de investigare a fibrozei (cirozei) ficatului. În plus, investigația este mult mai ieftină decât alte tipuri de examinare, existente astăzi în țară.
Prin fibroză înțelegem proliferarea țesutului conjunctiv și apariția cicatricilor pe ficat, sub acțiunea unui factor agresor toxic (alcool), infecțios (virusuri hepatice B sau C), autoimun sau de altă natură.
Biopsia ficatului (puncția) cedează în fața elastografiei, ca eficiență. O parte din țesut se prelevă cu ajutorul unui ac special, sub anestezie locală și se supune examinării histologice. Această metodă, pe lângă faptul că e una invazivă (ca o mini-intervenție chirurgicală) și neplăcută pentru pacient, mai are un neajuns. O mostră nu permite stabilirea stării întregului ficat, ci doar a porțiunii prelevate.
Cum se efectuează elastografia ficatului la Invitro Diagnostics? Medicul imagist scanează 12 porțiuni de ficat, total diferite din ambii lobi, de diferite dimensiuni. Aparatul calculează o medie, în cifre, a densității țesutului ficatului, care se măsoară în kilopaskali (kPa) și sunt afișați pe ecran în culori. Stadiile maladiilor sunt indicate după scorul Metavir. Procedura durează 15-20 de minute.
Este important de menționat că elastografia ficatului, care se efectuează în laboratorul Invitro Diagnostics, se deosebește de „fibroscanare” și nu trebuie confundate cele două proceduri.
Fibroscanarea nu permite vizualizarea ficatului pe ecran, în timpul investigației, ceea ce reduce calitatea rezultatelor. Un alt dezavantaj este că medicul imagist scanează o singură porțiune din ficat. Chiar dacă impulsurile undelor se răspândește în 10-12 puncte, țesutul supus examinării provine dintr-un singur segment al ficatului, prin urmare medicului îi va fi furnizat un răspuns incomplet despre starea, structura și densitatea ficatului.
Elastografia, în schimb, permite scanarea tuturor porțiunilor ficatului.
De acuratețea examinării depinde tactica de tratament pe care o va alege medicul hepatolog, prin urmare și starea de sănătate a pacientului, atenționează Natalia Cenușă – medic imagist în Invitro Diagnostics, care efectuează elastografia ficatului și a formațiunilor din ficat, identificând care sunt maligne sau benigne. Asemenea informații nu obții cu o ultrasonografie simplă sau o fibroscanare.
„Elastografia ne permite să vedem dacă boala e în fază incipientă sau în stadie mai avansată. E o investigație foarte informativă pentru medicii infecționiști și hepatologi, care au posibilitatea să aleagă cel mai corect tratament având în vedere gradul de afectare a ficatului. Pacienții cu afecțiuni hepatice se adresează pentru monitorizarea stării ficatului pe toată durata tratamentului. Elastografia ficatului devine și mai valoroasă în cazul în care ficatul pare perfect sănătos la o ultrasonografie clasică, iar analizele de laborator arată devieri de la normă. S-a adresat la noi o pacientă cu un ficat de mărimi normale, ecografic avea aspect de organ sănătos. Dacă nu aș fi făcut elastografia, nu aș fi depistat că are ciroză în stadiu incipient. Spre deosebire de ultrasonografie, elastografia permite scanarea ficatului în întregime și stabilirea densității sau elasticității ficatului, pe toate segmentele”, adaugă Natalia Cenușă”.
Invitro Diagnostics garantează o acuratețe de 88-90 % a investigației – cel mai înalt indice de precizie în examinarea ficatului.
Elastografia ficatului se recomandă pacienților:
- Infectați cu virusurile hepatice B sau C sau cu rezultat pozitiv al analizei PCR la virusurile hepatice B și C
- Afectați de maladii imunitare
- Diagnosticați cu ciroză hepatică
- Cu o activitate sporită a enzimelor hepatice, confirmate de analiza biochimică a sângelui: ALT, AST, fosfataza alcalină.
Această investigație trebuie luată în seamă și de persoanele care administrează multe medicamente, fac abuz de alcool, au exces de greutate, au rude diagnosticate cu ciroză hepatică sau care suferă de următoarele afecțiuni:
- Diabet zaharat
- Tulburări endocrine
- Ateroscleroză
- Obezitate
Cu scop profilactic se recomandă persoanelor cu vârsta de peste 40-45 de ani, iar cu scop de prevenție – femeilor care planifică să devină mame. În Moldova, cea mai răspândită cale de transmitere a hepatitei este de la mamă la făt. Se întâmplă în 90 la sută din cazuri. Hepatita nu se tratează în sarcină, pentru a nu afecta fătul.
Cum trebuie să se pregătească pacientul de elastografie? Recomandările Nataliei Cenușă sunt următoarele:
- Pacientul să adopte pentru trei zile, înainte de efectuarea elastografiei, un regim alimentar dietetic. Să evite produsele care provoacă balonare, de exemplu fructele, legumele, boboasele.
- Pacientul poate administra valeriană timp de trei zile, cât se pregătește de elastografie, pentru a ”liniști” intestinul.
- Elastografia se efectuează pe stomacul gol.
Rezultatele investigației sunt urmate, în mod obligatoriu, de o vizită la medicul hepatolog sau infecționist. Aceștia vor stabili tratamentul corespunzător.
Elastografia ficatului nu are contraindicații. Pot fi supuși examinării copiii și femeile gravide. Conform datelor statistice, 3-4% din populația Moldovei este bolnavă de diferite hepatite cronice. Aici sunt incluși doar pacienții care s-au adresat la medic. Aproximativ 70% din persoanele contaminate nu știu că sunt bolnave de virusul hepatic B, C sau D. Află despre diagnostic întâmplător, când se adresează la doctor cu alte ocazii, iar boala de regulă este în stadie avansată – de ciroză sau cancer.
Pentru programări, apelaţi 022903999.
Блог