Previne cancerul de col uterin!
- 28 октября 2024
- 128
Cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate, dacă pacienta efectuează regulat testul de screening Papanicolau. Atunci când este depistat precoce, cancerul de col uterin este unul din cancerele cu cea mai mare rată de vindecare.
În fiecare an, sute de femei din R. Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Trei femei mor în fiecare săptămână, din cauza acestei maladii. Știai că cancerul de col uterin poate fi prevenit? Iată ce trebuie să știi pentru a fi sigură și pentru a avea grijă de cei apropiați.
Cancerul de col uterin sau cancerul cervical este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin (numit şi cervix) - partea inferioară a uterului, care face legătura cu vaginul. Colul uterin este format din două părţi diferite şi este acoperit cu două tipuri de celule diferite:
- Endocervix - partea colului uterin de lângă corpul uterului, acoperită cu celule glandulare
- Exocervix sau ectocervix - partea de lângă vagin, acoperită cu celule scuamoase.
Celulele glandulare şi celulele scuamoase se întâlnesc într-un loc numit zona de transformare. Locaţia exactă a zonei de transformare se schimbă după ce naşti şi pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cele mai multe tipuri de cancer de col uterin încep în celulele din zona de transformare.
Care sunt semnele şi simptomele cancerului de col uterin?
Recomandarea specialiştilor este să nu aştepţi instalarea simptomelor şi să-ţi faci regulat testul Papanicolau. De obicei, femeile cu leziuni precanceroase şi cancer de col uterin în stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar când boala devine invazivă şi începe să se răspândească în ţesutul din apropiere.
Aceste semne şi simptome pot indica şi alte afecţiuni, cum ar fi o infecţie, care poate provoca dureri sau sângerări. Dacă, totuşi, ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, consultă imediat un medic ginecolog. Ignorarea oricărui simptom conduce la depistarea unui cancer de col uterin într-un stadiu avansat, când şansele de tratament sunt mai mici.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Sângerări vaginale anormale, cum ar fi sângerare după contactul sexual vaginal, sângerare după instalarea menopauzei, sângerări şi scurgeri între menstruaţii şi prelungirea menstruaţiei.
- O secreţie neobişnuită. Aceasta secreţie poate să conţină urme de sânge şi poate apărea între menstruaţii sau după instalarea menopauzei.
- Durere în timpul actului sexual.
Riscul de a dezvolta cancer de col uterin poate fi redus prin realizarea testelor de screening recomandate: examenul Babes-Papanicolau și HPV cu genotipare.
În cadrul Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, am creat 2 pachete speciale de screening a Cancerului Cervical.
Aceste pachete includ următoarele teste medicale:
- [PR73] – 495 lei (preţ standard 630 lei)
- Pap-Test pe frotiu
- HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ADN, test de screening
- prelevarea materialului biologic
- [PR74] – 795 lei (preţ standard 1110 lei)
- Pap-Test pe frotiu
- HPV 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 44, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82 (genotipare, ADN, test cantitativ)
- prelevarea materialului biologic
Perioada promoţiei 22.01.2021 - 28.02.2021
Promoţie valabilă în filialele:
- mun. Chişinău, str. Melestiu, 20
- mun. Bălţi, str. Decebal, 126
- or. Hînceşti, str. M. Hîncu, 149
- or. Soroca, str. M. Kogălniceanu, 15
- or. Edineţ, str. Independenţei, 81/1
- or. Sîngerei, str. N. Testemiţanu, 5
- or. Floreşti, str. Ştefan cel Mare, 30
Pentru mai multe detalii, apelaţi 022903999.
Блог