Aritmiile cardiace – diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare continuă la Invitro Diagnostics
- 18 noiembrie 2024
- 139
Persoanele care suferă de aritmii cardiace pot alege Invitro Diagnostics pentru diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare continuă!
Bătăile de inimă neregulate – puțini sunt cei care le dau importanță la început, când le simt pentru prima dată. De multe ori, oamenii le acordă atenție doar în momentul în care sunt însoțite și de alte stări de rău: transpirații reci, tremor necontrolat, amețeli pronunțate și senzație de leșin. Cert este că aritmiile (bătăile neregulate ale inimii) trebuie tratate cu profundă seriozitate, deoarece, în timp, pot duce la pierderea de vieți omenești.
L-am întrebat pe medicul cardiolog specializat pe tratamentul aritmiilor - MIHAIL RIZOV de la INVITRO DIAGNOSTICS – cum ar fi bine să percepem aritmiile și ce facem pentru ca persoanele cu aritmii să aibă o viață calitativă și de durată. Iată câteva dintre ideile principale pe care trebuie să le cunoașteți!
Dle Rizov, ce simte o persoană atunci când are dereglări de ritm al inimii?
Mihail Rizov: O persoană simte, în primul rând, palpitații - bătăi de inimă prea rapide. La fel, poate simți și:
- slăbiciune generală;
- durere în piept;
- amețeli;
- lipsă de aer;
- dificultăți de respirație;
- Pierderi de cunoștință - atunci când pulsul este mai mic de 30 de bătăi pe minut sau mai mare de 200 de bătăi pe minut.
Un puls normal este cuprins între 60 și 100 bătăi/minut. De obicei, o creștere a ritmului se observă după efort fizic, stres, emoții și experiențe puternice, etc. De regulă, în aceste cazuri, persoana nu necesită intervenție medicală - dacă bătăile se normalizează. În cazul creșterii frecvenței cardiace fără nici un motiv - este necesară asistență medicală.
La copii și la adolescenții cu vârsta de până la 16-17 ani, ritmul de 90-100 bătăi pe minut este considerat o variantă a normei. În primii ani de viață a unui copil, acest parametru este mai mare de 100. Cu vârsta, rata scade la normal.
Dle Rizov, prin ce sunt periculoase aritmiile? Ce daune aduc sănătății?
Mihail Rizov: O bună parte din ele - sunt lipsite de pericol; în unele cazuri - ele pot fi grave sau chiar fatale. Niciodată nu știi cum va reacționa inima – în acest lucru constă și pericolul.
De exemplu, în timpul unui episod de aritmie inima nu reușește să pompeze suficient sânge în corp – iar acest fapt dăunează organelor vitale (creier, inimă, rinichi).
De obicei, aritmiile sunt frecvent întâlnite la vârstnici, dar și tinerii le pot dezvolta. Aritmiile apar mai ales la persoanele care deja au probleme de inimă preexistente: au suferit un atac de cord anterior, au diverse malformații cardiace sau insuficiență cardiacă; probleme la nivel de valve ale inimii sau hipertensiune arterială.
La fel, problemele de glandă tiroidă pot determina și apariția unor dereglări de ritm ale inimii, doar că persoana să nu își dea seama de prezența acestora.
Dle RIZOV, Cum se stabilește corect diagnosticul de aritmie? Știu că la Invitro Diagnostics se poate realiza evaluarea deplină a stării și funcționalității inimii.
Mihail Rizov: În primul rând, trebuie să știți că aritmiile pot fi dificil de diagnosticat, mai ales atunci când simptomele apar rareori și persoana nu le dă importanță. Medicul suspectează și o dereglare de ritm a inimii dacă pacientul suferă de boală cardiacă, hipertensiune arterială, diabet sau probleme cu tiroida. La fel, iau în calcul și atunci când în familie există cineva cu boli de inimă deja instalate.
La prima etapă, după ce întrebăm tot ce ne interesează din istoricul de boală,
indicăm efectuarea unei EKG – electrocardiograma. Este cel mai des test utilizat în cardiologie și ea detectează cât de repede/încet bate inima, în ce ritm și cum reacționează inima la efort, emoții, în stare de repaos.
Din păcate însă, dacă aritmia nu apare în timpul când efectuăm EKG, medicul nu o poate depista. De mare ajutor în acest sens ne sunt monitoarele Holter EKG în combinație cu măsurarea Tensiunii Arteriale. Acest dispozitiv este purtat de pacient pe durata a 24-72 de ore și înregistrează orice modificare a activității inimii.
La fel, în cadrul Laboratorului medical Invitro Diagnostics pot fi realizate și o serie de teste uzuale prin care verificăm nivelurile unor substanțe în sânge, care pot favoriza apariția tulburărilor de ritm cardiac: potasiu, hormonii tiroidieni, etc.
De asemenea, frecvent indicăm și o altă serie de teste medicale pentru a aprecia factorii de risc care afectează inima: Colesterolul și Profilul Lipidic, Glucoza în Sânge, etc.
Totodată, evaluăm exact starea inimii la toate etapele: inițial – pentru un diagnostic corect; în timpul efectuării tratamentului – pentru a stabili eficiența lui; înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale și a implantării unor dispozitive medicale speciale, dar și post-intervenție.
Alături de Invitro Diagnostics și de echipa mea medicală, pacientul ce suferă de aritmii are parte de toată grija necesară ca totul să fie bine.
Una dintre necesități pentru persoanele ce suferă de aritmii sunt cardiostimulatoarele. Când sunt indicate și la ce folosesc?
Mihail Rizov: Cu adevărat, în cazul în care pacientul are bradicardie (mai puține bătăi ale inimii în comparație cu necesarul organismului), optăm pentru stimularea cardiacă cu ajutorul unui dispozitiv micuț purtat de pacient numit cardiostimulator. Mai este numit și pacemaker și el emite impulsuri electrice care ajung la cord prin niște electrozi care sunt implantați în mușchiul inimii. Cu ajutorul lor, cardiostimulatorul “pornește” inima de fiecare dată când aceasta trebuie să se contracteze pentru a realiza o bătaie.
Cardiostimulatoarele asigură o funcție bună a inimii, un ritm cardiac regulat și o calitate a vieții pacientului bună. Există oameni care fără cardiostimulatoare nu ar putea trăi.
Bradicardia, per general, este acea aritmie care crează persoanei perioade lungi de oboseală frecventă, sincope, leșinuri, ceea ce îl împiedică pe pacient să aibă o viață normală.
La Invitro Diagnostics, în timpul consultațiilor mele, evaluez la pacienții cu aritmie starea cardiostimulatoarelor și modul în care inima reacționează la ele. La fel, pot verifica și programa orice tip de cardiostimulator, indiferent că a fost implantat de medicii din țara noastră sau pacientul a revenit dintr-o altă țară. Am grijă ca orice cardiostimulator să își facă funcția bine.
Dle RIZOV, se poate trăi bine după implantarea de Pacemaker? Un pacient cu cardiostimulator trebuie să fie foarte - foarte atent cu el și la fiecare manifestare a organismului?
Mihail Rizov: Pacienții nu trebuie să își facă griji, deoarece cardiostimulatorul este programabil. Aşa că, în situaţia în care starea de sănătate a pacientului solicită ajustarea unor parametri, nu este absolut nici o problemă să efectuăm aceste modificări tehnice în timpul unei consultații medicale obișnuite, fără fi necesară o nouă intervenție chirurgicală. Treptat, orice persoană cu cardiostimulator revine la activitățile cotidiene obișnuite. Durata de viață a unui cardiostimulator poate fi chiar și de 10 ani.
Oricum, persoana ce suferă de aritmii și este cu sau fără cardiostimulator trebuie să fie mereu la evidența medicului cardiolog specializat pe tratamentul aritmiilor. El trebuie să aibă încredere maximă că este pe mâini bune și tot timpul poate apela pentru ajutor medical. Iată de ce am decis să dezvoltăm la INVITRO DIAGNOTICS această direcție și subspecialitate din cardiologie.
MIHAIL RIZOV este medic cardiolog specializat în tratamentul aritmiilor cardiace.
Programări și informații: 022 903999
Blog