Human Papilloma virus 16, 18 (genotipare)
Virusul papiloma uman (HPV) tipurile 16 și 18 (ADN, genotipare)
Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este permisă, informațiile de mai jos au doar un caracter informativ.
Virusul papiloma uman (HPV) reprezintă un grup de viruși care se transmit predominant pe cale sexuală. Există peste 100 de tipuri de HPV, unele dintre ele putând provoca formarea de negi pe piele și mucoase, precum și jucând un rol în dezvoltarea cancerului de col uterin, vulvă, vagin, penis, canal anal și orofaringe.
Tipurile de HPV 16 și 18
HPV tipurile 16 și 18 sunt considerate așa-numitele tipuri oncogene sau cu grad înalt de oncogenitate. Acestea sunt cel mai strâns legate de dezvoltarea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate cu HPV.
Component | Descriere |
---|---|
Acid nucleic | ADN |
Genom | ADN circular dublu-catenar |
Capsidă | Icozaedrică, formată din 72 de capsomere |
Genotiparea HPV tipurile 16 și 18 permite detectarea acestor tipuri potențial oncogene de virus în organismul uman. Acest lucru este important pentru identificarea timpurie a riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin și a altor boli asociate cu HPV, precum și pentru determinarea tacticii de monitorizare și tratament.
Rolul virusului papiloma uman (HPV) tipurile 16 și 18 în diagnostic
Virusurile papiloma uman (HPV) tipurile 16 și 18 sunt cele mai răspândite tipuri oncogene asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer. Detectarea și genotiparea acestor viruși sunt de importanță majoră în diagnosticarea și prevenirea cancerului de col uterin.
Indicații pentru testarea HPV tipurile 16 și 18
Testarea pentru detectarea virusurilor papiloma uman tipurile 16 și 18 este recomandată în următoarele cazuri:
- Screening pentru cancerul de col uterin: Examinarea periodică pentru prezența HPV tipurile 16 și 18 este recomandată femeilor ca parte a programului de screening pentru cancerul de col uterin, în special celor cu vârsta peste 30 de ani.
- Monitorizarea după tratament: Testarea HPV tipurile 16 și 18 se efectuează pentru monitorizarea pacienților după tratamentul stărilor precanceroase sau a cancerului de col uterin, pentru a identifica posibilele recidive sau persistența infecției virale.
- Evaluarea riscului de dezvoltare a cancerului: Detectarea HPV tipurile 16 și 18 ajută la determinarea riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin la femeile cu celule atipice conform rezultatului analizei citologice.
Pregătirea pentru procedura de analize
Pentru analiza de depistare a virusului papilloma uman (HPV) de tipurile 16 și 18 nu este necesară o pregătire specială. Cu toate acestea, ar trebui să respectați următoarele recomandări:
- Evitați contactele sexuale cu 2-3 zile înainte de analiză, deoarece acest lucru poate afecta rezultatul.
- Nu faceți spălături vaginale, dușuri vaginale sau nu administrați medicamente vaginale înainte de prelevarea de probe.
- Nu utilizați creme și geluri vaginale în decurs de 2-3 zile înainte de analiză.
- Informați medicul curant despre prezența ciclului menstrual, deoarece aceasta poate afecta interpretarea rezultatelor.
Procedura de analize
Pentru analiza HPV de tipurile 16 și 18, personalul medical va preleva un eșantion de celule din colul uterin (examen citologic cervical) utilizând un instrument special. Procedura de prelevare a materialului este rapidă și nedureroasă.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373819/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6077029/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/human-papillomavirus-type-18
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/208418
IMPORTANT!
Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și autotratării. În cazul în care aveți dureri sau o exacerbare a bolii, trebuie să consultați un medic pentru a prescrie investigații de diagnostic. Numai un specialist calificat poate pune diagnosticul corect și poate determina tratamentul adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai precisă și consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferitele laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru a realiza studii similare.