Următorii pași

-50% reducere la pachetul de analize medicale pentru copii “BACK TO SCHOOL"

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

BDNF- test esențial pentru depistarea depresiei

  • 1 iulie 2024
  • eye 22
BDNF- test esențial pentru depistarea depresiei
rating
Evaluare
0

Un nivel de stres ridicat diminuează influenta BDNF-ului în creierul nostru. Influenta acestuia este scăzută în cazul oamenilor care se confruntă cu o stare cronică de stres, depresii, tulburări bipolare, epilepsie, boala Alzheimer, autism sau schizofrenie. Până acum, în tratarea depresiei medicii erau nevoiţi să evalueze starea pacientului exclusiv pe baza senzaţiilor subiective ale acestuia. Nu exista un mecanism care să permită determinarea stării bolnavului şi descoperirea bolii, asemănător celui care există în cazul unor boli precum diabetul zaharat sau presiunea arterială.
Un grupul de cercetători niponi, în frunte cu profesorul Shigeto Yamawaki, a reuşit să descopere gena responsabilă pentru formarea proteinei BDNF– factor neurotrofic sintetizat de creier.
 
BDNF este foarte activ în regiunea hipocampului, regiune care joacă un rol important în capacitatea de memorare. De asemenea, are o semnificație aparte în ceea ce privește tulburările de mișcare, schizofrenia, inhibitia,tulburarile de dispoziție, atenție și învățare.
 
Un nivel de stres ridicat diminuează influenta BDNF-ului în creierul nostru. Influenta acestuia este scăzută în cazul oamenilor care se confruntă cu o stare cronică de stresdepresiitulburăribipolareepilepsie,  boala Alzheimerautismsauschizofrenie.

Studiile arată că manipularea nivelului de BDFN poate produce deteriorarea capacitații de învățare și poate conduce la depresie, însă o data ce nivelul de BDFN este reglat, aceste afecțiuni dispar. Aceasta descoperire prezinta numeroase avantaje pentru tratarea tulburărilor de ordin psihiatric.
Exista  corelație dintre depresie și diabet zaharat. Wang J susține ipoteza conform căreia BDNF, o proteină din clasa neurotrofinelor, puternic exprimată în SN central și periferic, ar reprezenta partea etiologică comună a asocierii depresie–diabet. BDNF se asociază cu ameliorarea sensibilității la insulină, reglarea metabolismului glucozei, reducerea aportului alimentar, modulează secreția de insulină, leptină, ghrelină, anumiți neurotransmițători, neuropeptide și citokine pro inflamatorii. BDNF ar avea astfel un rol în etiopatogenia obezității și a DZ. Nivelurile scăzute ale BDNF se asociază cu disfuncția metabolismului glucozei la pacienții cu DZ tip 2 și cu rezistența la insulină (1), dar și cu obezitatea. Valorile scăzute ale BDNF seric și plasmatic sunt corelate și cu patogeneza depresiei (2,3)). O posibilă explicație este că BDNF are rol în creșterea și proliferarea neuronilor serotoninergici și în neurogeneza la nivelul hipocampului. Creierul este sursa a 70% din BDNF circulant. Surse majore de BDNF plasmatic sunt cortexul și hipocampul. Stresul este asociat cu diminuarea volumului hipocampic, iar mecanismul răspunsului la stres constituie un factor implicat în etiopatogenia depresiei și a diabetului. S-a sugerat că stresul duce la scăderea BDNF la nivel cerebral. Există și studii care arată că antidepresivele cresc valorile BDNF la pacienții depresivi și că valorile serice ale BDNF se corelează cu volumul hipocampic (4, 5 și 6).

Vestea bună este că exista o serie de soluții prin care putem creste nivelul BDFN-ului în creierul nostru:

  • Activitatea fizica intensă timp de 20-30 minute;
  • Postul intermitent sau resctricția calorică;
  • Restricția dietei cu predominanță lipidică și glucidică;
  • Expunerea la soare (vitamina D);
  • Suplimente alimentare de tipul: Curcumină, Omega -3;
  • Substanțe de tipul: SSRI, nootropice, cystamina, ampakine;
  • Apartenență sociala, socializarea frecventă.

În combinație cu BDNF se recomanda determinarea nivelului seric a:

  1. Vitaminei D – receptorii căreia sporesc dezvoltarea nervilor în creier. Nivelul scăzut de vitamina D este asociat cu funcționarea slabă a creierului;
  2. Vitamina B12 – deficiența căreia duce la ceața mentală sau problemele cu memoria. 

Pregătirea  - dimineața pe nemâncate.

Termenul eliberare rezultate – 5 zile.

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
Promoția "ProSPORT" Reducere de -25% la 16 analize esențiale, pentru sportivi și cei pasionați de sport și modul sănătos de viață