Ce trebuie să ştie pacienţii cu afecţiuni respiratorii despre coronavirus
- 28 octombrie 2024
- 53
În contextul pandemiei de coronavirus, anumite categorii de persoane care suferă de diverse afecţiuni cronice trebuie să fie foarte atente la respectarea regulilor de prevenţie a contractării microorganismului momentului.
Astmaticii sunt mai sensibili decât ceilalţi faţă de orice viroză respiratorie, nu numai faţă de coronavirus. O infecţie virală banală care poate provoca unui om sănătos simptome uşoare, pe care le încadrăm în aşa-zisa răceală, unui astmatic îi poate provoca o acutizare a astmului, cu agravarea crizelor de dispnee, tuse, scăderea capacităţii de efort. Pacienţii cu astm trebuie să aplice cu atenţie toate măsurile recomandate de prevenire a contaminării virale.
Pneumonii sau viroze respiratorii în antecedente nu înseamnă nimic dacă plămânii sunt sănătoşi. De obicei aceste episoade acute nu lasă urmări şi nu fac persoana mai vulnerabilă faţă de infecţii viitoare. Cu totul altceva este cu pacienţii cu boli pulmonare cronice cunoscute, cum ar fi astm, bronşiectazii, fibroză pulmonară. Cum adesea aceşti pacienţi aparţin grupei de vârstă mai înaintată, ei prezintă o dublă vulnerabilitate pentru a face, în caz de infecţie cu coronavirus, o afectare pulmonară severă, cu insuficienţă respiratorie, potenţial necesitând ventilaţie mecanică.
E indicată purtarea măştii pe nas şi gură de către persoanele cu o viroză respiratorie şi simptome (strănut, tuse, rinoree), pentru a proteja pe cei din jur şi a reduce riscul de împrăştiere a virusului. De menţionat că răcelile nu sunt date de curent, de frig, de schimbarea de temperatură, ci de contaminarea cu un virus ce provine de la o persoană răcită, de regulă în spaţii aglomerate. Oamenii răciţi care îşi fac singuri curaj să meargă la muncă îşi pot îmbolnăvi colegii. Mai bine ar sta acasă, sau, dacă totuşi trebuie să iasă, e obligatoriu să poarte mască, acoperind şi gura şi nasul.
Fumatul este un factor de risc pentru Coronavirus. Orice tip de fumător are risc de complicaţii respiratorii. Conform ultimelor studii efectuate, şi ţigara electronică este destul de toxică pentru plămâni. Riscul se încadrează între 6-8%, depinde de studii. Iar în cazul diabeticilor, riscul este de 8-9%. Cele mai mari riscuri sunt cele în cazul bolilor cardiovasculare, mai mare de 10%. Tutunul, afectează destul de mult plămânii.
Persoanele alergice. Primăvara se activează alergiile. Pentru un alergic, riscul este cel de a dezvolta complicaţii în cazul în care contractează virusul. Iar dacă se activeaza şi astmul, riscul de a dezvolta complicaţii este mai probabil. Chiar şi în această perioadă, astmul trebuie tratat - întreruperea tratamentului se face doar la recomandarea medicului!
Aveţi grijă de sănătatea voastră şi a celor din jur!
Info line 022903999.
Blog