Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

După sticlă – Irina Sumarev. Nu ascundeți că aveți COVID-19, nu fugiți de medici, căci pot urma complicații foarte neplăcute

  • 1 iulie 2024
  • eye 2
După sticlă – Irina Sumarev. Nu ascundeți că aveți COVID-19, nu fugiți de medici, căci pot urma complicații foarte neplăcute
rating
Evaluare
0

Irina Sumarev, medic internist la laboratorul Invitro Diagnostics, spune că oamenii reacționează în diferite feluri, atunci când testele de laborator le arată că sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2:

  • Unii neagă cu desăvârșire că ar fi bolnavi și vor să repete testul la alte laboratoare. O parte chiar refuză să se autoizoleze sau să ia legătura cu medicul de familie.
  • Alții, fiind pregătiți moral că ar putea fi infectați, lucru care i-a și determinat să facă analiza medicală ce le confirmă ulterior bănuielile, vor să coopereze cu medicii, ca să se trateze în modul corespunzător.
  • Mai există categoria scepticilor care propun mii de variante pentru simptomele pe care le manifestă, orice, numai nu COVID-19: „Am răcit pentru că am nimerit în ploaie”sau „Am făcut febră fiindcă am fost expus la aparatul de aer condiționat”.
  • Restul .... sunt disperați, pierduți, plâng în hohote, le este foarte frică să înfrunte acest virus.

La începutul pandemiei, Irina Sumarev făcea în jur de 50 de apeluri telefonice, ca să îi înștiințeze pe pacienți despre rezultatele pozitive la Coronavirus. Astăzi, când suntem „în vârful valului”și când la Invitro se efectuează peste 400 de teste zilnic, dintre care mai toate sunt pozitive, medicul nu are cum să le comunice telefonic tuturor clienților rezultatele analizelor. Acestea se transmit prin poștă electronică.

Ceea ce nu s-a schimbat însă, cu mare regret, este eschivarea unor pacienți infectați cu virusul COVID-19 de la tratament, lucru pe care îl confirmă și medicii de familie. Unii bolnavi indică adrese greșite în formularele prezentate la laboratorul de diagnosticare, nu vor să răspundă la apelurile medicilor, refuză să se autoizoleze sau să urmeze recomandările specialiștilor, se opun să prezinte informații despre persoanele care i-ar fi putut infecta sau despre cele care locuiesc împreună cu ei. Aceste acțiuni nu fac decât să le înrăutățească situația și să răspândească virusul.

Nu toți oamenii înțeleg seriozitatea virusului și a complicațiilor care pot apărea pe termen lung. E îngrijorător că unii încearcă să se trateze singuri, după sfaturile prietenilor sau cunoștințelor care s-ar fi vindecat de Coronavirus.

„Persoana nu poate fi tratată numai cu rezultatul de laborator, la testul COVID, în mână. Virusul trebuie tratat ținundu-se cont și de bolile cronice pe care le-a avut sau pe care le are pacientul, în funcție de predispozițiile genetice. Ultimele sunt foarte importante, punem mare accent pe ele la Invitro, din păcate fiind neglijate de către medicii din instituțiile medicale publice, care nu sunt obișnuiți, dar nici nu prea știu cum să descifreze un test genetic. Testele genetice, însă, sunt o sursă de informație prețioasă, veridică, precisă. Și, totuși, medicul de familie e cel care cunoaște istoricul bolilor pacientului pe care îl monitorizează și știe cum să reacționeze atunci când, spre exemplu, survin complicații în tratamentul Coronavirusului. La Invitro Diagnostics, avem pacienți care se adresează des, pe care îi cunoaștem foarte bine, deci cărora le putem indica tratamentul corespunzător. Dar numai în situația în care persoana nu are un medic de familie sau, din anumite motive, nu poate lua legătura cu el”, explică Irina Sumarev.

Persoana infectată este obligată să stea acasă și să țină legătura, prin telefon, cu medicul de familie.

„Pacienții sunt ghidați prin telefon. Zilnic aceștia trebuie să verifice tensiunea arterială, temperatura corpului și, dacă au aparatul necesar (care poate fi cumpărat la farmacie), să măsoare saturația (indicii de oxigenare a vaselor sangvine, prin urmare a inimii, a creierului). De ce este important să ai un medic de familie, să fii mereu pe fir, la telefon, să monitorizați împreună starea de sănătate? Deoarece pot apărea complicații, pe care pacientul fără studii medicale nu le poate trata, astfel încât pot rămâne sechele. Este obligatoriu, după protocol, să fie ghidat de medicul de familie. Eu optez pentru medicina de familie, am lucrat 15 ani în domeniu și declar cu toată responsabilitatea că avem medici de familie extraordinari, receptivi și profesioniști.”

Să vedem, ce fel de complicații pot apărea? Să începem cu cele ce au efect imediat și cer spitalizarea urgentă.

  • Febra mai mare de 38 de grade, care persistă, deși se administrează preparate antipiretice. Dacă după administrarea a trei doze febra continuă să crească, pacientul este internat în spital.
  • Durerile de cap puternice, care nu cedează în fața niciunui medicament. E un simptom frecvent al Coronavirusului, care poate vorbi despre complicații la nivelul sistemului nervos central.

Acum să vorbim despre complicațiile care se mențin și după vindecarea virusului.

  • Afectarea ficatului. Pacientul trebuie să facă, cel puțin o lună, o cură de dezintoxicare a ficatului. E vital în cazul pacienților care s-au confruntat cu forma severă a virusului, fiindu-le administrate 2-3 antibiotice.
  • Dereglarea microflorei intestinale. Nicidecum nu trebuie subestimată seriozitatea acestei probleme. Sunt pacienți care, la fel, o lună de zile, cu ajutorul preparatelor probiotice, restabilesc microflora intestinală, dezechilibrată de administrarea antibioticelor.
  • Complicații micro-vasculare, mai ales în cazul pacienților predispuși la această disfuncție. Pot apărea dureri puternice sau erupții hemoragice în regiunea membrelor.
  • Fibroza pulmonară – o complicație frecventă a Coronavirusului. Țesutul pulmonar distrus de virus nu mai poate fi restabilit, iar medicii fac tot posibilul ca să mențină într-o stare bună țesutul rămas. Persoanele care au avut bronșite sau pneumonii, sunt foarte vulnerabile în fața complicațiilor la plămâni.
  • Insuficiența respiratorie apare ca rezultat al fibrozei pulmonare. Omul nu mai poate respira pe deplin.

În acest sens, laboratorul Invitro Diagnostics vine cu pachete speciale, cu două seturi de analize medicale, care îi ajută pe pacienții tratați de COVID să cunoască starea organelor cele mai vulnerabile și să prevină complicațiile pe termen lung, prin urmare și bolile cronice.Pachetele Post-COVID și Post-COVID Plus constau, printre altele, în evaluarea funcției hepatice, a funcției renale, în teste serologice pentru răspunsul imun la infecția cu noul Coronavirus.

Vorbind despre bolile cronice, Coronavirusul nu le-a anulat. Dimpotrivă, așa cum se știe deja, cei ce au maladii cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, hipertensiune, probleme renale sau hepatice, sunt o țintă ușoară pentru COVID, anume acestea cauzând și decesul în caz de infectare și de evoluție negativă a stării de sănătate.

„Acum pacienții cu boli cronice nu pot să beneficieze de spitalizare programată, deoarece secțiile din spitale sunt reprofilate în secții de tratare a COVID-ului. Se reduc la maxim și vizitele la medicul de familie, pentru a diminua riscul de infectare cu virusul de tip nou. Investigațiile de rutină se fac, medicamentele se prescriu prin telefon. Însă la telefon nu se poate face o diagnosticare sută la sută precisă. De aceea, îi îndemnăm pe pacienții cu maladii cronice să se adreseze la laboratoarele private. La Invitro Diagnostics de exemplu, avem urologi, cardiologi, neurologi, oncologi, gastrologi, endocrinologi, terapeuți...deci avem echipa completă, ca să îi asistăm pe pacienții cu boli cronice. Atunci când vin la noi, bolnavii ne mărturisesc: le este frică să meargă la policlinică, să nu se infecteze cu virusul COVID-19, dar și medicii de familie nu îi pot primi oricând, deoarece sunt prinși cu monitorizarea stării pacienților ce se tratează de Coronavirus la domiciliu.”

Adresarea tardivă la medic a pacienților cu maladii cronice a constituit dintotdeauna o problemă în Republica Moldova. Acum, în pandemie, lucrurile stau și mai rău.

„Peste 2-3 ani, putem să ne trezim și cu focare de tuberculoză, cu o rată mai înaltă de cancer, ictusuri, infarcturi miocardice. De aceea, dacă vă este frică să vă infectați cu virusul de tip nou în instituțiile medicale publice, adresați-vă la medicii din domeniul privat, dar nicidecum NU STOPAȚI controalele de rutină și tratamentele profilactice. În această perioadă complicată, este imperativ să fiți vigilenți și responsabili!”, este îndemnul Irinei Sumarev.

Acest material face parte din seria de interviuri „După sticlă”, dedicate celor 6 ani de activitate a laboratorului „Invitro Diagnostics”. Din latină, „in vitro”, tradus literal, înseamnă „în sticlă”. În fiecare zi, în laboratoarele Invitro Diagnostics, se fac teste în eprubete din sticlă. După acea sticlă există poveștile de viață ale unor oameni, destinul cărora deseori depinde de rezultatul din eprubetă, iar după ușile din sticlă ale laboratorului - profesioniști care își fac meseria cu rațiunea, dar și inima plină de dragoste față de cei ce și-au pus încrederea în ei.

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
Promoția "ProSPORT" Reducere de -25% la 16 analize esențiale, pentru sportivi și cei pasionați de sport și modul sănătos de viață