Helicobacter Pylori - cea mai răspândită infecţie intestinală
- 28 octombrie 2024
- 91
Helicobacter Pylori reprezintă o specie microbiană caracterizată printr-o formă curbă sau spirală care este adaptată la mediul acid şi care colonizează mucoasa stomacului sau a duodenului, respectiv a segmentului proximal al intestinului subţire. Modalitatea de transmitere este orală, infecţia fiind cel mai frecvent dobândită în copilărie.
În 50% din cazuri, infecţia nu produce simptome. Atunci când se manifestă, pacientul poate acuza izolat sau în asociere durere în partea superioară a abdomenului, balonare, senzaţia de plenitudine după ingestia unor cantităţi mici de alimente, greaţă, vărsături sau lipsa apetitului alimentar. În unele cazuri, manifestările clinice pot fi expresia directă a unor complicaţii, cum ar fi sângerările gastrointestinale (emisia de scaune negre, lucioase).
Infecţia este asociată cu numeroase afecţiuni gastrointestinale incluzând gastrita cronică (inflamaţia cronică a mucoasei gastrice), ulcerul gastric sau duodenal şi neoplaziile gastrice (adenocarcinomul gastric şi limfomul gastric).
Manifestările extragastrice în care implicarea infecţiei cu Helicobacter Pylori a fost dovedită sunt: anemia feriprivă de cauză necunoscută, deficienţa vitaminei B12 şi purpura trombocitopenică idiopatică.
Pentru diagnosticul infecţiei cu Helicobacter Pylori se folosesc o serie de teste noninvazive:
- Testarea antigenică dintr-o probă prelevată din materiile fecale (cu acurateţe similară cu cea a ţesutului respirator)
- Teste serologice cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter Pylori.
Despre ce este Helicobacter Pylori, cum acționează asupra organismului și cum îl putem diagnostica, ne vorbește medicul internist, Procopciuc Ecaterina, în reportajul de mai jos:
Blog