Următorii pași

-50% reducere la pachetul de analize medicale pentru copii “BACK TO SCHOOL"

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

Lansăm o serie de interviuri „După sticlă”, dedicate celor 6 ani de activitate a laboratorului „Invitro Diagnostics”

  • 1 iulie 2024
  • eye 0
Lansăm o serie de interviuri „După sticlă”, dedicate celor 6 ani de activitate a laboratorului „Invitro Diagnostics”
rating
Evaluare
0

Acest material face parte din seria de interviuri "După sticlă", dedicate celor 6 ani de activitate a laboratorului "Invitro Diagnostics". Din latină, "in vitro", tradus literal, înseamnă "în sticlă" (în eprubetă). În fiecare zi, în laboratoarele Invitro Diagnostics, se fac teste în eprubete din sticlă. După acea sticlă există poveștile de viață ale unor oameni, destinul cărora deseori depinde de rezultatul din eprubetă, iar după ușile din sticlă ale laboratorului - profesioniști care își fac meseria cu rațiunea, dar și inima plină de dragoste față de cei ce și-au pus încrederea în ei.

Ion Rotari este șeful departamentului Biologie Moleculară la Invitro Diagnostics – astăzi unicul laborator din țară în care se poate stabili dacă e sănătos embrionul ce urmează a fi implantat în uterul viitoarei mame prin fertilizare in vitro. Nimeni nu vorbește despre asta, dar după unele proceduri de fertilizare in vitro, s-au născut copii cu Sindromul Down, spre deznădejdea părinților care după zeci de alte tratamente eșuate, și-au pus toate speranțele și resursele financiare în reproducerea umană asistată. FIV (fertilizarea in vitro) presupune combinarea ovocitelor si a spermei în afara corpului femeii, deci într-un laborator. Odată ce se formează unul sau mai mulți embrioni, aceștia sunt transferați în uter. FIV ajută cuplurile infertile să obțină o sarcină. Laboratorul Invitro Diagnostics și-a propus să meargă și mai departe – să ajute cuplurile infertile să aibă un copil SĂNĂTOS.

Ion Rotari, șeful departamentului biologie moleculară, Invitro Diagnostics: „În Republica Moldova, embrionii colectați în laborator, care se implantează apoi în uterul mamei, nu sunt testați. Nimeni nu cunoaște dacă sunt sănătoși. Dar cine apelează la fertilizarea in vitro? De cele mai multe ori – tinerii cu vârsta de peste 30 de ani. Trebuie să înțelegem că setul de ovule primite la naștere de femeie nu se schimbă. Toate aceste ovule trec prin aceeeași radiație, stres sau alți factori dăunători, prin care trece și femeia. Adică, probabilitatea de a obține un embrion sănătos prin fertilizarea in vitro este tot mai mică odată cu înaintarea în vârstă a viitoarei mame. Ce putem face noi în laboratorul nostru? Noi testăm celula din embrionul obținut în laborator, la diferite mutații care cauzează boli genetice. Atunci când am procurat echipamentul pentru secvențierea de ultimă generație, ne-am propus să colaborăm cu clinicile de fertilizare in vitro pentru a testa embrionii înainte de a fi implantați. Ce înseamnă secvențiere? Citirea întregului genom uman, a fiecărui nucleotid de pe genomul uman.”

Există o problemă...

Ion Rotari: „Coronavirusul. Pandemia a încetinit cercetările noastre, deoarece avem foarte mult de lucru la diagnosticarea SARS-CoV-2. Ne ia foarte multe timp, resurse. Nu avem timp să parcurgem toate etapele de validare ale unor investigații noi. Studiile le-am făcut deocamdată doar pe materialele de control primite de la producător, nu și pe celulele din embrionii obținuți în laboratoarele de fertilizare in vitro. Puse pe pauză sunt și testele genetice de diagnosticare a cauzelor ce duc la pierderea sarcinii, căci pe lângă trombofilie pot exista și alte probleme, de exemplu anomaliile cromozomiale.”

Ion Rotari în fiecare zi se roagă să se încheie, sau cel puțin, să cedeze Coronavirusul, ca să își canalizeze toate eforturile spre noi descoperiri.

„Sunt foarte mulți pacienți cu cancer, care din cauza faptului că nu au la îndemână teste genetice adecvate, ajung să fie tratați cu medicamante ineficiente. De regulă se propune chimioterapie pentru toți. Însă companiile de top din domeniul diagnosticului medical au elaborate teste pentru „terapia țintită”, adică individualizată. Încă în antichitate, primii medici au spus că trebuie să tratăm pacientul, nu boala. Noi toți suntem diferiți. În proporție de 99,9% ne asemănăm între noi ca genom, dar 0,1 la sută e diferit. Și anume acest 0,1 % are valoare. Buturuga mică răstoarnă carul mare. Ce putem face noi aici la Invitro? Îi putem face un profil genetic pacientului diagnosticat cu nemilosul cancer și îi oferim un raport cu medicamentele utile sau eficiente anume pentru acest pacient, dictate de datele genetice obținute. Raportul e făcut în baza cercetărilor producătorilor mari din domeniul diagnosticului medical.”

Deși diagnosticarea Coronavirusului îl ține pe Ion Rotari la muncă de la ora 7.00 până la ora 21.00, el găsește o fereastră în program și pentru testele genetice.

„Chiar astăzi, cu toate că e pandemie de Coronavirus, termin penultima etapă de validare a unui test genetic pentru cupluri cu probleme de infertilitate - un test în care sunt analizate 418 boli genetice. De o săptămână lucrez la acest test. Astăzi, spre seară, vom avea rezultatele preliminare, la etapa a doua de validare.”

Am simțit fiori în șira spinării. Oare ce simte Ion Rotari atunci când ajunge la finalul unui test care îi poate schimba viața unui om la 180 de grade? Îl afectează cumva emoțional? Trăiește emoția oamenilor care iată-iată vor primi un plic în care vor vedea răspunsul la strădaniile lor?

Ion Rotari: „Da, foarte mult. O să vă dau un alt exemplu. Pentru mine a fost nespus, nespus de greu să eliberez rezultatele primului test pozitiv la Coronavirus. La calculatorul la care analizam rezultatele eram eu, șeful de laborator și toți colegii din departamentul nostru. Metoda nu e diferită de tot ce făceam până atunci, dar era primul test, primul caz de Coronavirus pe care îl identificam noi. Era începutul. Era foarte greu pentru noi din punct de vedere moral să dăm primul rezultat pozitiv. Ca să ne asigurăm că nu greșim, am repetat testul de 6 ori. Am petrecut 20 de ore, într-o duminică, verificându-l. Sâmbătă a fost prelevată proba, spre seară aveam rezultatul pozitiv, iar noi, a doua zi, am stat în laborator și am tot repetat testul. I-am expediat și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică protocolul de amplificare obținut. Ne-a confirmat. Era pozitiv.”

Au fost zile în care probele la Coronavirus l-au ținut în laborator până la 1 noaptea. Atunci Ion Rotari a decis să se mute cu traiul mai aproape, la câțiva metri de Invitro Diagnostics. Locuința, altfel zis, e chiar peste drum.

„Stau cu chirie în blocul de alături. Procesul de lucru e mai productiv, iar eu pot lua masa acasă. E mai comod așa, mai ales când sunt nevoit să vin noaptea la serviciu pentru a continua unele etape de lucru. Unele necesită de exemplu 12 ore de prelucrare. Fac eu un calcul, să le pun la o oră care să nu mă scoată din casă la miezul nopții, dar nu întotdeauna îmi reușește. Eu însă m-am acomodat cu rutina mea. Lucru - câteva ore de somn. Lucru - câteva ore de somn. Dar mai avem și o echipă de fotbal la Invitro. Participăm la competițiile organizate de Federația Națională Sportivă de Minifotbal. Luni sunt antrenamentele, în zilele de odihnă – meciurile. Fotbalul mă relaxează și mă menține într-o formă bună, psihică și fizică.”

Ca să se asigure că nu îi expune pe oamenii din jur riscului de infectare cu virusul COVID-19, Ion Rotari trece prin neplăcuta testare o dată pe săptămână. El însă mă convinge că e foarte greu să te îmbolnăvești sau să infectezi pe cineva atunci când respecți măsurile de precauție: mască, dezinfectant și distanță. Coronavirusul se transmite în exclusivitate prin secreţii eliminate prin tuse sau strănut, prin secreții nazale și prin contactul cu orice suprafață pe care ar fi putut ajunge acestea. Prin urmare, dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor și protejarea gurii, nasului și a ochilor, ține virusul departe.

După discuția cu Ion Rotari avem un motiv în plus să fim mai precauți și să contribuim cu toții la stoparea răspândirii Coronavirusului. Colaboratorii medicali vor avea mai mult timp pentru descoperiri genetice uimitoare.

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!