Următorii pași

-50% reducere la pachetul de analize medicale pentru copii “BACK TO SCHOOL"

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

Medicul alergolog Stela Eftodiev, ce a inspirat-o să aleagă alergologia. Ce sunt alergiile? Ce riscă pacientul care nu ține sub control alergia?

  • 1 iulie 2024
  • eye 5
Medicul alergolog Stela Eftodiev, ce a inspirat-o să aleagă alergologia. Ce sunt alergiile? Ce riscă pacientul care nu ține sub control alergia?
rating
Evaluare
0

Eram nerăbdătoare să îi pun alergologului Stela Eftodiev o întrebare: în ce moment oamenii au devenit „fulgi de nea”, sensibili la frig, la ambrozie, la nuci, la orez și morcov?

Atunci când vorbeam despre alergia la praful din casă, nici nu mă gândeam la morcov, iar în clipa în care am văzut panelul de alergeni, la care sunt testați pacienții Invitro Diagnostics, am înghețat cu gura căscată. La propriu. Mie personal mi-au părut bizare alergiile la măr, varză, cartofi, dovleac, adică la fructele și legumele care se cultivă la noi în țară, considerate sănătoase și obligatorii în regimul alimentar al unui om care își dorește un mod sănătos de viață. Și atunci, cum să trăiești cu aceste alergii?

Un singur om poate avea intoleranțe alimentare, în același timp alergii respiratorii. Ce faci cu ele? Te închizi în casă din martie până în octombrie? Te hrănești doar cu apă și pesmeți? Despre asta și despre multe altele am vorbit cu alergologul laboratorului Invitro Diagnostics - unul dintre cei mai solicitați specialiști ai instituției, care are un program încărcat de lucru.  

 

Dnă Eftodiev, îmi pare mie sau alergiile cu adevărat iau amploare? Cum am ajuns noi aici?

În ultimii ani se apreciază creșterea incidenței prin maladii alergice. Cei mai susceptibili sunt acei pacienți cu fon ereditar (predispunere genetică) către afecțiunile alergice. Sunt foarte mulți factori care favorizează hipersensibilitatea organismului față de alergeni:

  1. Poluarea aerului atmosferic (dezvoltarea industriei chimice);
  2. Încălzirea globală;
  3. Administrarea nejustificată, desinestătător al preparatelor medicamentoase (antibiotice, antiinflamatorii);
  4. Crearea unor diete cu includerea irațională (exces) al produselor exotice, mixuri de semințe, produse marine.

 

Intoleranța la gluten – mit sau o realitate? Produsele alimentare care nu conțin gluten sunt mult mai scumpe decât cele obișnuite. Conspiratorii ar spune că e o poveste care le vine ca o mănușă specialiștilor în marketing. Cum se face că doar de câțiva ani vorbim atât de des despre gluten?

Glutenul este o proteină, care se găsește de obicei în grâu, secară, orz. La pacienții cu o predispunere genetică pentru intoleranța la gluten și care consumă alimente ce conțin gluten, va apărea un răspuns inflamator care afectează mucoasa intestinală, provoacă absorbția incorectă a nutrienților din gluten. În practica mea de specialist alergolog persistența acestei patologii este preponderent în copilărie, când se începe ingestia de gluten. În cadrul laboratorului medical Invitro Diagnostics se efectuează testul de apreciere al intoleranței la gluten, predispunerea genetică care ne permite confirmarea sau infirmarea patologiei. Intoleranța la gluten se întâlnea desigur și mai înainte, dar posibilitatea testării de laborator cu exactitate era inaccesibilă.

 

Ce este alergia?

 Alergia prezintă o reacție exagerată al sistemului imun la contact repetat față de un antigen (alergen), care anterior era infensiv față de organism, în rezultat se produc anumiți mediatori care declanșează reacțiile alergice. Datele anamnezei pacientului, examenul clinic, testele paraclinice, testele de laborator, investigațiile instrumentale permit confirmarea diagnosticului alergologic. Este importantă relatarea pacientului pentru specialist, pentru a aprecia alergenul cauzal.

Important! Există alergeni capabili să provoace reacții încrucișate, ei sunt înrudiți vegetali cu produsele alimentare.

Exemplu: Pacienții cu hipersensibilitate față de ambrozie la ingerarea semințelor de floarea soarelui, bananelor, pepene galben pot declanșa reacții alergice.

Un alt exemplu, care se întâlnește destul de frecvent când pacienții folosesc cu scop curativ propolis. În propolis au fost depistate o cantitate mare de polen de ambrozie.

 

Te naști cu alergii sau le dobândești pe parcursul vieții?

Cel mai frecvent, mai predispuși sunt persoanele cu anamneză alergologică ereditară ce prezintă diferite forme de alergii la părinți, bunei prezente. Desigur că avem și alergii dobândite pe parcursul vieții.

 

Și atunci, dacă alergia poate fi transmisă ereditar, presupun că puteți vedea această predispoziție cu ajutorul testelor genetice?!

Desigur, investigațiile paraclinice în cadrul Invitro Diagnostics ne permit aprecierea nivelului de Imunoglobulina E totală, alergeni cauzali în sânge, dacă sunt câteva tipuri de alergeni prezente care oferă specialistului și pacientului un aport colosal pentru tactica și aprecierea duratei tratamentului.

 

Iar această informație nu vă ajută să preveniți alergia? În momentul în care pacientul ar ști că este predispus genetic să facă alergie la arahide, ar putea adopta un regim alimentar care să nu îl aducă, întâmplător, la un astm bronșic sau șoc anafilactic? Presupun că uneori este greu să identifici cauza unei alergii, în cazul în care ești hipersensibil la mai mulți alergeni.

Prevenirea reacțiilor alergice transmise ereditar este un capitol de activitate al medicilor alergologi. Noi recomandăm cuplurilor care planifică conceperea copiilor să efectueze un examen de laborator prin efectuarea testelor alergologice pentru a evita apariția reacțiilor alergice pe perioada sarcinii și după nașterea bebelușului, pe perioada alimentației la sân.

Important! Viitorii părinți care cunosc că au avut reacții alergice este necesar să efectueze teste alergologice.

 

Panelurile de alergeni conțin peste 200 de factori care ar putea cauza maladiile alergice. Care sunt cei mai frecvenți?

În cadrul laboratorului medical Invitro Diagnostics se efectuează testele alergologice care cuprind cele mai frecvente tipuri de alergeni:

  • Alergeni inhalatori
  • Alergenii sezonieri (polen sezonier - arbori, arbuști, plante ruderale, graminee)
  • Alergenii casnici (căpușa de praf)
  • Alergeni epidermali (epiteliul animalelor de companie, păsări din colivie, combinația penelor animalelor domestice)
  • Alergeni fungice (sporii de mucegai)
  • Alergeni alimentari (nucile, cerealele, ouăle, lactatele, produse marine, citrice)
  • Înțepăturile de insectă (albină, viespe, țânțar)
  • Medicamentele (antibiotic, anestezice, antiinflamatorii)

 

Alergiile se tratează? Ce tipuri de tratament există?

Trebuie să înțelegem că maladiile alergice sunt cronice și necesită un control continuu. Există principii de tratament în afecțiunile alergologice:

Specific: imunoterapia specifică către alergeni (inhalatori: polen). În cazul alergiilor sezoniere se efectuează extrasezon (perioada când polenul nu este prezent). Principiul tratamentului specific este creșterea toleranței față de acel allergen causal. Eficiența tratamentului la pacienții cu rinită alergică și astm bronșic.

Regimul și dieta hipoalergică (este necesară evitarea contactului cu alergenul care declanșează reacțiile alergice). De exemplu, în cazul alergiei alimentare către produse marine, este necesar de evitat consumul cu scopul prevenirii apariției reacțiilor alergice.

Tratamentul nespecific (medicamentos) include preparate antihistaminice de generația I, II, III (tratamentul antimediator), care duce la inhibarea reacției alergice.

  • Beta 2 – adrenomimetice de scurtă durată, lungă durată (în cazul pacienților cu astm bronșic).
  • Glucocorticoizii topici intranazali (rinită alergică) sezonieră sau perenă (anuală).
  • Picături oftalmice (în cazul conjuctivitei alergice).

Important! Ce riscă pacientul care nu urmează un tratament?  Astmul bronșic sau forma severă de urticarie și angiodemul sunt cele mai frecvente consecințe.  Astmul bronșic e provocat de alergenii inhalatori (epiteliul animalelor de companie, a păsărilor de colivie, dar și polenul, mucegaiul), apoi de alergenii alimentari. Cât despre șocul anafilactic, cel mai des, este provocat de medicamente și, la fel, de alergenii alimentari.

 

De ce ați ales alergologia?

Fiind studentă în cadrul USMF “N.Testemițanu” prioritatea mea era să devin un specialist calificat și să-mi aduc aportul la menținerea sănătății oamenilor. Această ramură a medicinii, alergologia, m-a cucerit prin complexitatea manifestărilor alergice, aspectul ereditar de transmitere a maladiei alergice cuprinzând orice vârstă.

Varietatea de alergeni este în continua creștere. În zilele noastre, numprul de adresări din partea pacienților este tot mai mare, ceea ce ne demonstrează faptul că prezintă o problem a întregii societăți.

Pentru dinamică pozitivă a tratamentului este nevoie de complianța medic pacient. La sfârșitul zilei de muncă analizezi dacă am adus un aport pentru îmbunătățirea stării de sănătate a fiecărui pacient, deoarece este important controlul și prevenirea maladiilor alergice.

 

Atunci nu vă mai rețin cu discuții lungi, vă las să aveți grijă de următorul pacient. Și multă sănătate vă doresc – o urare mai actuală ca oricând, în condiții de pandemie.

Vă mulțumesc.

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
Promoția "ProSPORT" Reducere de -25% la 16 analize esențiale, pentru sportivi și cei pasionați de sport și modul sănătos de viață