Nu lăsa alergia să-ți controleze viața!
- 28 octombrie 2024
- 62
V-aţi gândit vreodată că primăvara, anotimp al renaşterii, poate însemna pentru unii dintre noi şi un sezon al suferinţei? Vorbim despre primăvara ca anotimp al debutului alergiilor sezoniere - rinita, conjunctivită şi uneori astmul.
Persoana care suferă de o alergie sezonieră va acuza simptome de rinită, astm, dermatită sau chiar şoc anafilactic ori de câte ori se expune la alergenul care îi provoacă reacţia neplăcută. Alergenul poate să pătrundă în organism pe cale respiratorie, digestivă sau la contact direct cu acesta. Cele mai comune cauze ale alergiilor sunt polenul copacilor, ierburilor, şi gramineelor, praful de casă, mucegaiurile, dar şi înţepăturile de insect. Cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii.
Simptomele alergiilor de sezon sunt: înfundarea nasului, strănuturile repetate, secreţiile nazale abundente, lăcrimarea ochilor, tusea seacă, erupții cutanate.
Gravitatea alergiilor diferă de la o persoană la alta şi poate varia de la iritaţii minore până la anafilaxie – reacţie alergică severă care poate pune viaţa în pericol.
Medicul alergolog poate să recomande testarea pentru un alergen specific sau, atunci când datele clinice nu orientează către o alergie anume, poate cere testarea pentru diverse amestecuri de alergeni, alese în funcţie de vârstă, istoricul si simptomele pacientului.
Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice. Testele serologice măsoară cantitatea de IgE din sânge care se leagă de un alergen specific: polen, păsări de colivie, animale de companie, alune, lapte de vacă, etc.
Fiind o analiză de sânge, este necesară o singură înţepătură. Testul serologic va evidenţia cu mare acurateţe la ce eşti alergic. Rezultatele testelor serologice ar trebui interpretate cu prudenţă şi numai de către specialistul alergolog. Medicul va lua în considerare simptomele şi istoricul tău medical atunci când diagnostichează o alergie specifică.
Laboratorul medical Invitro Diagnostics vă oferă următoarele paneluri de alergeni:
- Panou alergeni pediatric (31 alergeni)
- Panou alergeni inhalatori (57 alergeni)
- Panou alergeni alimentari (45 alimente)
- Panou alergeni inhalatori şi alimentari (42 alergeni)
- Panou intoleranţă alimentară (54 alimente).
Anul acesta, sezonul alergiilor se suprapune peste pandemia de COVID-19, iar aceste două fenomene ar putea crea confuzie, pentru că împărtăşesc unele simptome, precum tusea, nasul înfundat, secreţiile nazale abundente, durerile ori mâncărimile în gât. Tusea seacă la pacienţii cu alergii practic este preponderent sub formă de accese, se întâlneşte în accesele de astm polenic şi predomină matinal sau nocturn, pe când la pacienţii infectaţi cu infecţia COVID-19 cel mai mult tusea persistă pe parcursul zilei.
Se recomandă în special acum, pe timp de pandemie, să mergeţi la consultaţia medicului alergolog, pentru a vă convinge că simptomele pe care le acuzaţi sunt de alergie şi nu de Covid-19 şi desigur să nu uitaţi de măsurile de protecţie: respectarea regimului de urgenţă, aplicarea măştii şi a mănuşilor, igiena personală.
Despre diferenţa între simptomele alergiilor şi cele de SARS-CoV-2, cum alergenii se menţin pe perioada COVID-19, ce fel de teste trebuie să facă o persoană alergică pentru a cunoaşte exact de ce tip de alergie suferă, răspunde dna medic alergolog Stela Eftodiev în cadrul emisiunii Doctorii.
Pentru programări și detalii apelați info line 022903999 sau accesați pagina web www.invitro.md
Blog