Primăvara și alergiile. Sfaturi practice.
- 28 octombrie 2024
- 56
Primăvara este anotimpul dezmorțirii naturii, o perioadă frumoasă și multașteptată, însă care poate fi un debut al alergiilor sezoniere pentru unii dintre noi. Polinoza care predomină primăvara este cea mai des întâlnită printre manifestările atopiei (tendința de a dezvolta alergii).
20-30% din populație suferă de aceasta conform ultimelor date statistice medicale. Această cifră este în continuă creștere din cauza poluării aerului atmosferic, modificărilor condițiilor climatice, intensității curenților de aer care răspândește o cantitate excesivă de polen la distanțe mari.
Calendarul polenic în Republica Moldova cuprinde 3 etape:
- Polen de primăvară (martie-mai) - înflorirea arborilor: mesteacăn, arin, plop, nuc, arțar, frasin, stejar);
- Polen de vară (mai- iulie)- înflorirea gramineelor: timoftica, Firuța, coada-vulpii, pirul etc.;
- Polen de vară-toamnă (august-octombrie)- înflorirea ambroziei, pelinului, lobodei, cânepei.
Sunt afectate preponderent persoanele cu predispunere la alergii. Apariția manifestărilor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cele mai frecvente simptome: rinare (eliminări nazale), strănut frecvent, prurit nazal, prurit ocular, obstrucție nazală (nas înfundat), lăcrămație, accese de astm bronșic.
Diagnosticul maladiei sezoniere este important, care se confirmă în baza manifestărilor clinice și testele paraclinice. Testele paraclinice sunt aprecierea imunoglobulinei E totală (IgE total), imunoglobulina IgE alergen specific către anumit alergen polenic. Rezultatul indică severitatea maladiei alergice sezoniere.
Tratamentul în polinoză înclude următoarele metode:
- specifică (metoda hiposensebilizării specifice cu alergenii polenici)
- nespecifică, care este îndreptată spre controlul expunerii la alergeni și farmacoterapie simptomatică preparate antihistamice, decongestionante, corticosteroizi intranazali.
Pentru cei care suferă de alergia sezonieră sunt importante următoarele metode de prevenire: evitarea plimbărilor matinale în aer liber când concentrația de polen este maximă, folosirea ochelarilor de soare, măștilor pentru a scădea riscul de contact al polenului cu mucoasele nazale, conjunctivita ochiului. Se recomandă efectuarea zilnică a curățeniei umede, utilizarea purificatoarelor de aer care captează polenul din încăperi.
Laboratorul medical Invitro Diagnostics contribuie la efectuarea testelor de calitate înaltă, rapiditate, exactitate și demarează campania ” Bucură-te de o primăvară fără alergii!” în perioada 15 aprilie - 1 mai. Vezi mai multe detalii AICI
Aveți grijă să depistați la timp alergia sezonieră. Vă așteptăm mereu cu drag la Invitro Diagnostics!
Autor: Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics.
Blog