Ghidul pacientului
- 1 noiembrie 2024
- 3009
Stimați Pacienți Invitro Diagnostics,
Analizele medicale sunt efectuate pentru a verifica starea sănătății, precum și pentru a diagnostica o afecțiune, pentru a evalua gravitatea acesteia sau pentru a monitoriza reacția organismului la tratament.
Materialul biologic poate fi colectat:
- în filialele laboratorului medical Invitro Diagnostics;
- de către personalul medical, la domiciliul pacientului;
- de către pacient la domiciliu.
În continuare, sunt indicate recomandările de pregătire pentru anumite analize de laborator. Respectarea acestor recomandări are o pondere importantă asupra exactității și fiabilității rezultatelor analizelor.
PROBELE, CE POT FI COLECTATE ÎN CONDIȚII CASNICE:
URINĂ:
Care este pregătirea corectă pentru analiza urinei?
- Excludeți, timp de 48 de ore înainte de colectarea urinei (așa cum ați convenit cu medicul dumneavoastră), orice preparat diuretic.
- Femeilor li se recomandă să dea testul de urină până la menstruație sau la 2-3 zile după.
Analiza generală a urinei (biochimie și sediment):
Înainte de colectarea urinei, efectuați igiena minuțioasă și completă a organelor genitale. Pentru efectuarea corectă a testelor, este necesară colectarea primei urine de dimineață: la prima micțiune lăsați să curgă în toaletă o cantitate mică de urină (primele 1-2 secunde), după care, fără a întrerupe urinarea, apropiați un recipient special pentru colectarea urinei. Colectați circa 50 ml de urină, după care închideți etanș recipientul cu capacul filetat.
Colectarea urinei timp de 24 de ore (Ex. urina Nictimerală):
Se colectează urina timp de 24 ore. Prima porție din urină de dimineață se aruncă. Toate porțiile de urină ulterioare, emise pe parcursul zilei, nopții, cât și dimineții următoare se colectează într-un recipient unic, care se păstrează la frigider (la o temperatură de +4...+8°C) pe durata întregii perioade de colectare – aceasta este o condiție necesară, deoarece la temperatura camerei scade semnificativ conținutul de glucoză. După terminarea colectării urinei, măsurați conținutul recipientul cu exactitate, agitați conținutul și vărsați imediat într-un recipient mai mic nu mai mult de 50 ml. Nu este necesar să aduceți toată urina recoltată pe timpul zilei. Pe formularul de îndreptare, trebuie să indicați volumul de urină din timpul zilei (diureză) în mililitri, de exemplu: Diureza 1250 ml, scrieți de asemenea înălțimea și greutatea corporală a pacientului.
Colectarea urinei pentru efectuarea uroculturii (cu determinarea sensibilității la antibiotice):
Înainte de colectarea urinei, efectuați igiena minuțioasă și completă a organelor genitale. Pentru efectuarea corectă a testelor, este necesară colectarea porției din mijloc din prima urină de dimineața: la prima micțiune lăsați să curgă în toaletă o cantitate mică de urină (primele 1-2 secunde), după care, fără a întrerupe urinarea, apropiați recipientul steril și colectați în el circa 50 ml de urină. Cealaltă urină nu mai este necesară. După ce ați colectat urina, închideți etanș recipientul cu capacul filetat.
Reguli de pregătire pentru analiza urinei după Neciporenco:
În cazul în care este necesar să dați atât analiza generală a urinei, cât și proba după Neciporenco, pentru a evita obținerea unor rezultate incorecte, vă recomandăm insistent să efectuaţi aceste două analize în zile diferite. În cazul în care folosiți aceeași porție din urina de dimineață pentru ambele teste (analiza generală a urinei și testul după Neciporenco), în urma amestecării neuniforme a urinei, precum și din cauza influenței factorilor externi, rezultatele analizei generale a urinei cât și a probei după Neciporenco pot fi contradictorii, ceea ce ar putea cauza dificultăți în interpretare pentru medicul Dvs. curant. Înainte de colectarea urinei, este important să efectuați toate procedurile de igienă, pentru a evita pătrunderea în urină a bacteriilor glandelor sebacee și sudoripare. Se colectează strict porția de urină de dimineață, chiar imediat după trezire, de preferință porția din mijloc. Intervalul dintre momentul colectării și momentul livrării urinei la laborator trebuie să fie cât se poate de mic (până la 2-2,5 ore!).
Colectarea urinei pentru analiza generală într-un recipient cu conservanți (Metanefrine urinare):
- Dimineața, imediat după trezire, goliți vezica urinară în toaletă. După aceasta, toată urina ulterioară trebuie s-o colectați pentru analiză, conform schemei descrise mai jos.
- Transferați prima porție de urină în recipientul destinat colectării. Însemnați data și ora începerii colectării urinei. Colectarea urinei trebuie finisată la aceeași oră a zilei următoare. Toate urinările ulterioare vor fi efectuate în recipientul pentru colectarea intermediară.
- Cu grijă și respectarea tuturor măsurilor de precauție, adăugați conservantul la prima porție de urină vărsată în recipientul pentru colectare.
Atenție! Flaconul conține acid clorhidric (HCl) 25%.
Deschideți cu grijă! Evitați stropirea și vărsarea soluției!
Nu lăsați la îndemâna copiilor! Nu lăsați flaconul să se încălzească!
În caz de contact cu pielea sau cu mucoasele, clătiți cu apă din abundență sau cu o soluție slabă de sodă!
În caz de necesitate, consultați un medic!
- Închideți bine recipientul pentru colectarea urinei cu capacul filetat, amestecați conținutul, agitând bine recipientul, și puneți-l într-un loc rece. Nu congelați! Folosind un recipient intermediar, colectați toată urina din timpul unei zile de 24 ore (inclusiv din timpul defecării) în recipientul mare pe care îl păstrați în frigider pe întreaga perioadă a colectării. Ultima micțiune în recipientul intermediar trebuie să aibă loc peste 24 ore de la ora marcată cu o zi înainte pe etichetă. De exemplu, dacă ați început să colectați urina la orele 8:00 dimineața, va trebui să vă goliți vezica urinară tot la orele 8:00 a zilei următoare și să adăugați ultima porție de urină la volumul total.
- După terminarea colectării măsurați volumul exact a urinei colectate și notați-l în coloana ”Diureză” din formularul special indicat.
- Amestecați bine toată urina colectată. Pentru această, închideți etanș capacul pe recipient, după care agitați-l de 2-3 ori . Vărsați o parte din conținutul urinei în recipientul intermediar.
- Umpleți recipientul de transportare cu o porțiune din urina colectată.
- Pe eticheta recipientul de transportare indicați Numele și Prenumele pacientului data și ora colectării și volumul total de urină colectată în perioada de colectare (ml). Recipientul de transportare cu o porție din urina colectată trebuie livrat imediat la laborator. Toate obiectele folosite în acest proces vor fi aruncate la gunoiul menajer.
MATERII FECALE:
Cum vă pregătiți în mod corect pentru analiza maselor fecale?
Evitați administrarea preparatelor laxative, supozitoarelor rectale, uleiurilor. Limitați (de comun acord cu medicul Dvs.) administrarea medicamentelor ce pot afecta motilitatea intestinului (beladonă, pilocarpină etc), precum și a preparatelor ce pot influența culoarea fecalelor (fier, bismut, sulfat de bariu) timp de 72 ore până la colectarea maselor fecale. Masele fecale obținute în urma efectuării unei clisme, precum și cele obținute în urma administrării bariului (în timpul radiografiei) nu pot fi folosite pentru analiză.
Analiza de mase fecale pentru disbacterioză intestinală:
Se colectează până la începutul tratamentului cu antibiotice sau preparate chimioterapice. Pentru analiză, sunt colectate mase fecale proaspăt excretate. Masele fecale sunt colectate într-un recipient steril cu capac filetat și spatulă specială. Acest tip de recipient poate fi obținut din orice cabinet medical. Cantitatea de mase fecale colectate nu trebuie să depășească 1/3 din volumul total al recipientului. Proba colectată urmează a fi dus la laborator în maxim 3 ore din momentul colectării. În acest interval de timp, este de dorit să se păstreze într-un loc rece (la o temperatură de +2...+8°C). Nu congelați!
Analiza maselor fecale pentru depistarea enterobiozei în regiunea perianală:
Pentru colectarea maselor fecale pentru această analiză este necesară achiziționarea unui set special de la una din filialele laboratoarelor Invitro Diagnostics.
Dimineața nu efectuați igiena pielii din regiunea anusului și feselor. Colectați probele cu grijă cu ajutorul unei spatule speciale, ce intră în setul cumpărat, de pe pliurile perianale (în jurul anusului). Colectarea se va face timp de trei zile consecutiv dimineața. După ce spatula se introduce în recipientul special cu glicerină, se spală cu grijă și rămâne în recipient până la colectarea succesivă. După a 3-a zi de colectare, recipientul se livrează la laborator în cel mai scurt timp posibil (timp de 2-4 ore din momentul colectării).
PROBELE, CARE SUNT COLECTATE DE PERSONALUL MEDICAL ATÂT ÎN LABORATOR CÂT ȘI LA DOMICILIU
SÂNGE:
Principalii factori pre-analitici, care pot influența rezultatul analizelor:
- Medicamentele (influența substanțelor medicamentoase asupra rezultatelor testelor de laborator este diferită și nu întotdeauna imprevizibilă).
- Consumul de alimente (este posibilă atât influența directă cauzată de absorbția componentelor din alimente, cât și o influență indirectă – schimbări ale nivelului hormonal ca reacție la aportul de alimente, turbiditatea mostrei de sânge asociată cu un conținut mărit de particule de grăsime).
- Suprasolicitările fizice și emoționale (ce pot cauza tulburări hormonale și biochimice).
- Alcoolul (are consecințe acute și cronice asupra multor procese ale metabolismului).
- Fumatul (modifică secreția unor substanțe biologic active).
- Fizioterapia, examinările instrumentale (pot provoca o modificare temporară a unor parametri de laborator).
- Faza ciclului menstrual la femei (este importantă pentru o serie de teste hormonale – înainte de efectuarea analizei este necesar să discutați cu medicul Dvs. care sunt zilele optime pentru colectarea probei pentru determinarea nivelului de FSH, LH, prolactină, progesteron, estradiol, 17-OH-progesteron, androstendion, inhibină, AMH).
- Momentul zilei în care se prelevă mostra de sânge (există ritmuri ale activității umane diferite în timpul zilei și, în consecință, fluctuații zilnice a multor hormoni și parametri biochimici, exprimați într-o măsură mai mare sau mai mică pentru diferiți indicatori; valorile de referință – limitele normale – reflectă, de obicei, datele statistice obținute în condiții standard, în condițiile prelevării probelor de sânge dimineața).
Reguli generale în pregătirea efectuării analizelor de sânge:
(este recomandabil să respectați aceste reguli atunci când efectuați testele biochimice, hormonale, hematologice, testele imunologice complexe, ale căror rezultate depinde starea fiziologică a persoanei).
- După posibilitate, se recomandă prelevarea sângelui dimineața, în intervalul dintre orele 8:00 și 11:00 pe nemâncate (nu mai puțin de 8 ore și nu mai multe de 14 ore de foame, consumul de apă – este admis în regim normal). Evitați orice fel de excese alimentare cu o zi înainte.
- Anunțați medicul dumneavoastră în cazul în care luați vreun medicament, pentru a vă consulta privind oportunitatea efectuării analizelor în timpul tratamentului medicamentos sau posibilitatea întreruperii administrării medicamentului înainte de efectuarea analizelor. Durata întreruperii este determinată de perioada de eliminarea a medicamentului din sânge.
- Alcoolul – excludeți consumul de alcool în ajunul efectuării analizei.
- Fumatul – nu fumați cel puțin 1 oră înainte de efectuarea analizei de sânge.
- Evitați orice formă de suprasolicitare fizică sau emoțională în ajunul efectuării analizei.
- La sosirea în laborator se recomandă să vă odihniți (cel mai bine așezați) timp de 10-20 minute înainte de a trece la colectarea probelor de sânge.
- Nu este recomandabil să prelevaţi sânge pentru analizele de laborator imediat după procedurile de fizioterapie, examinări ecografice sau alte intervenții medicale. După unele proceduri medicale (de exemplu, examinarea rectală sau biopsia prostatei înainte de examenul PSA), examenele de laborator ar trebui amânate pentru câteva zile.
Sângele capilar
Nu există cerințe specifice privind pregătirea pentru prelevarea de sânge la copii (analiza generală a sângelui). În cazul examinării programate, este recomandabil ca biomaterialul să fie prelevat dimineața pe nemâncate (la sugari – înainte de următoarea alăptare, consumul de apă – în regim normal). În situații extreme, asociate cu necesitatea efectuării unui diagnostic urgent, condiția de prelevare a sângelui pe nemâncate poate fi ignorată). În cazul imposibilității îndeplinirii condițiilor recomandate de prelevare a sângelui dimineața pe stomacul gol, se admite prelevarea probelor pe parcursul zilei, inclusiv după consumul unei cantități mici de alimente cu conținut scăzut de grăsimi.
Important! Informați personalul medical dacă sunteți în una din următoarele situații:
* Dacă ați avut probleme în trecut în timpul prelevării de sânge (pierderea cunoștinței, durere persistentă timp de câteva zile, edem sau hematom local).
* dacă folosiți medicamente, ce ar putea prelungi timpul de sângerare (chimioterapie, anticoagulante, heparină, aspirină).
* Fistule arterio-venoase traumatice.
SECREȚII DIN FARINGE, NAZOFARINGE, AMIGDALE ȘI LARINGE
- Analiza se face cel mai bine dimineața, imediat după somnul de noapte. Nu fumați cel puțin 30 minute înainte de efectuarea testului. Nu faceți testul imediat după eforturi fizice.
- Cu 4-5 ore înainte de prelevarea frotiului din orofaringe (faringe) nu mâncați, nu beți, nu vă spălați pe dinți și nu fumați.
- Cu 4-5 ore înainte de prelevarea frotiului din nas nu folosiți picături / spray-uri nazale și nu vă clătiți nasul.
CULTURA SECREȚIEI CONJUNCTIVALE (DIN OCHI) PENTRU DETERMINAREA MICROFLOREI:
Prelevarea materialului biologic se efectuează strict înainte de a începe tratamentul cu preparate antibacteriene sau chimioterapia sau nu mai devreme de 10-14 zile după întreruperea acestora. În dimineața zilei în care se va face testul, nu picurați nimic în ochi.
CULTURA SECREȚIEI OTICE PENTRU DETERMINAREA MICROFLOREI:
Prelevarea materialului biologic se va efectua strict înainte de a începe tratamentul cu preparate antibacteriene sau chimioterapia sau nu mai devreme de 10-14 zile după întreruperea acestora. În dimineața zilei în care se va face testul, nu picurați nimic în ochi, nu efectuați igiena urechilor și nu picurați nimic în urechi.
ANALIZA BACTERIOLOGICĂ A LAPTELUI MATERN:
Prelevarea laptelui matern se va efectua doar înainte de alăptarea copilului sau 2 ore după alăptare. Pacienta examinată va trebui să-și spele sânul drept și stâng cu apă călduță și cu săpun pentru copii, uscând cu un șervețel steril. Prelucrați suprafața sfârcurilor și vârfurile degetelor cu șervețel îmbibat în soluție de alcool (20x20 cm). Prima porție a laptelui matern, circa 0,5 ml, va fi aruncată. Ulterior, fără a atinge sfârcurile cu mâinile, femeia trebuie să stoarcă circa 0,5 – 1 ml de lapte din fiecare sân, fiecare într-un recipient steril (puteți primi recipientele speciale direct la registratură). Nu este admisă păstrarea îndelungată (mai mult de 2 ore) sau transportarea laptelui matern la temperatura camerei. În caz contrar, se poate înmulți microflora laptelui cu arătarea unor parametri incorecți în analiza bacteriologică cantitativă.
FROTIU UROGENITAL PENTRU TESTELE BACTERIOLOGICE LA FEMEI:
- Evitați orice act sexual cu 2 zile înainte de prelevarea frotiului. Întrerupeți utilizarea preparatelor medicamentoase intra-vaginale (creme, pastile, ovule, supozitoare etc). Limitați consumul de alimente ce pot favoriza fermentarea și dereglarea intestinală.
- Frotiul urogenital la femei nu se ia în timpul ciclului menstrual sau a hemoragiilor uterine.
- Nu se recomandă efectuarea igienei cu cel puțin 6-8 ore înainte de prelevarea frotiului.
- Nu urinați cu 2 ore înainte de prelevarea frotiului.
FROTIU UROGENITAL PENTRU TESTELE BACTERIOLOGICE LA BĂRBAȚI:
- Evitați orice act sexual cu 2 zile înainte de prelevarea frotiului. Întrerupeți administrarea preparatelor antibacteriene cu 7-10 zile înainte de analiză (cu excepția celor administrate la indicația specială a medicului). Limitați consumul de alimente ce pot favoriza fermentarea și dereglarea intestinală.
- Nu urinați timp de 6-8 ore înainte de prelevarea frotiului (pentru aceasta, renunțați să consumați apă încă de la orele 17-18 ale zilei precedente).
SECREȚIA PROSTATEI: PREGĂTIREA PENTRU PROCEDURĂ
Cerințele obligatorii sunt:
- Întreruperea oricărui tratament cu preparate medicamentoase de orice fel (îndeosebi la antibiotice).
- Renunțați la consumul de alcool, fumat, alimente picante și grase cu cel puțin 24 ore înainte de efectuarea testului.
- Nu efectuați eforturi fizice de niciun fel, în special sport, distracții active și saune.
- Evitați orice contact sexual cu 2 zile înainte de testare. Întrerupeți administrarea preparatelor antibacteriene cu 7-10 zile înainte de analiză (cu excepția celor administrate la indicația specială a medicului).
- Nu urinați timp de 6-8 ore înainte de prelevarea frotiului (pentru aceasta, renunțați să consumați apă încă de la orele 17-18 ale zilei precedente).
SPERMOGRAMĂ
- Biomaterialul se colectează după o abstinență sexuală de la 48 ore la 7 zile. În această perioadă este interzis consumul de alcool, de substanțe medicamentoase (cu excepția medicamentelor vitale, prescrise de medic pentru tratamentul continuu). Sunt interzise procedurile de saună, băi termale și expunerea la UHF. La testarea repetată este de dorit să respectați, pe cât este posibil, aceleași termene de abstinență pentru a reduce fluctuațiile rezultatelor.
- Prelevarea materialului se face doar la sediul central al laboratorului medical Invitro Diagnostics (str. N. Testemițanu, 19/1), deoarece efectuarea analizelor trebuie să înceapă nu mai târziu de 1 oră de la primirea materialului biologic.
- Ejaculatul se va obține prin metoda masturbării. Materialul seminal va fi colectat într-un recipient special pe care trebuie să-l solicitați de la recepţie. Este interzisă folosirea prezervativului pentru colectarea spermei, deoarece substanțele folosite la producerea prezervativelor ar putea afecta gradul de motilitate al spermatozoizilor.
Dacă colectarea materialului seminal nu are loc în condiții de laborator, mostra trebuie să ajungă la laborator în maxim 30 minute după obținerea acesteia, cu condiția păstrării la o temperatură de 37ºC.
DEMODEX:
- De pe suprafața pielii feței: nu spălați fața timp de 1-2 zile înainte de prelevarea mostrei, nu aplicați creme și nici pudră.
- De pe pleoape – timp de 3 zile înainte de prelevarea mostrei nu folosiți picături oftalmice.
- Din canalele urechii – timp de 1-2 zile înainte de prelevarea mostrei nu spălați urechile și nu folosiți preparate medicamentoase.
DUBLU TEST:
- Testul se efectuează în săptămânile 10-13 de sarcină (ideal ar fi în săptămâna 11-13).
- Pentru efectuarea testului este obligatoriu să aveți rezultatul unei ecografii recente (efectuat cu 1 zi înainte sau în aceeaşi zi).
- Se recomandă, pe cât posibil, să se dea analiza de sânge dimineața între orele 8:00 și 11:00 pe nemâncate (nu mai puțin de 8 ore și nu mai mult de 14 ore de foame, consumul de apă – în regim obișnuit), evitați excesele alimentare în ajunul efectuării testului.
TRIPLU TEST:
- Testul se efectuează în săptămânile 15-20 de sarcină (ideal ar fi în săptămâna 16-18).
- Pentru efectuarea testului este obligatoriu să aveți rezultatul unei ecografii USG recente.
- Se recomandă, pe cât posibil, să se dea analiza de sânge dimineața între orele 8:00 și 11:00 pe nemâncate (nu mai puțin de 8 ore și nu mai mult de 14 ore de foame, consumul de apă – în regim obișnuit), evitați excesele alimentare în ajunul efectuării testului.
PROBA URINEI CU 2, 3, 4 PAHARE:
- Perioada optimă pentru prelevare este înainte de începerea unui tratament cu antibiotice sau în intervalele dintre ciclurile de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după terminarea acestuia.
- Evitați contactul sexual cu 1-2 zile înainte de efectuarea analizei.
- Nu urinați timp de 3-5 ore înainte de efectuarea analizei.
PREGĂTIREA PENTRU ANALIZE: ULTRASONOGRAFIE
În continuare, sunt indicate informațiile privind pregătirea pentru efectuarea USG în scopul îmbunătățirii preciziei diagnostice a rezultatelor examinării. În cazul unei pregătiri corecte, țesuturile se vizualizează mai clar, iar calitatea metodei de examinare devine semnificativ mai mare.
USG organelor abdominale:
Cu 2-3 zile înainte de efectuarea USG organelor abdominale se recomandă să se adopte o dietă mai lejeră, fără preparate procesate, eliminând acele alimente ce favorizează formarea gazelor în intestine (legume crude, bogate în fibre, lapte integral, pâine integrală, leguminoase, băuturi carbogazoase, precum și produse de patiserie cu un aport caloric înalt – prăjituri). În această perioadă se recomandă să luați preparate enzimatice și enterosorbenți (de exemplu, festal, mezim forte, cărbune activat sau espumizan – până la 3 pastile / zi), care vor contribui la reducerea meteorismului. Ecografia organelor cavității abdominale se efectuează pe nemâncate. Dacă nu este posibilă efectuarea ecografiei dimineața, se admite consumarea unui mic dejun lejer. În cazul în care luați medicamente, este necesar să informați medicul imagist despre acest lucru. Este interzisă efectuarea USG după gastroenteroscopie și colonoscopie.
USG organelor pelvine:
Ecografia organelor pelviene se efectuează prin două metode:
- Transabdominală - examinarea prin această metodă are loc cu vezica urinară plină. Pentru umplerea vezicii urinare este nevoie să se consume cel puțin 1 litru de apă plată cu 2-3 ore înainte de examinare. Este absolut interzis consumul de suc sau apă carbogazoasă! Nu goliți vezica urinară înainte de examinare!
- Transvaginală: această metodă de examinare nu necesită pregătire specială. Examinarea are loc cu vezica urinară goală. În alternativă, se poate efectua examinarea USG trans-rectală (prin rect). Înainte de USG trans-rectală nu este necesară umplerea vezicii urinare. În dimineața examinării, este necesar să goliți intestinul (în mod autonom sau cu ajutorul unei clisme).
USG al prostatei:
Ultrasonografia prostatei se efectuează prin două metode:
- Transabdominală. Examinarea prin această metodă are loc cu vezica urinară plină. Din acest motiv nu urinați timp de 3-4 ore înainte de examinare și beți cel puțin 1 litru de apă plată cu 1 oră înainte de procedură!
- Transrectală (prin rect) – această metodă trebuie să fie principală în examinarea prostatei. Înainte de USG transrectală nu este necesară umplerea vezicii urinare. Înainte de examinare, este obligatorie efectuarea unei clisme de purificare a intestinului.
USG vezicii urinare:
Examinarea ultra-sonografică a vezicii urinare, are loc, atât la bărbați cât și la femei cu vezica urinară plină. Din acest motiv, nu urinați timp de circa 3-4 ore înainte de efectuarea examinării și beți cel puțin 1 litru de lichid necarbogazos cu 1 oră înainte de procedură.
USG glandelor mamare:
Se recomandă examinarea glandelor mamare în primele 10 zile ale ciclului menstrual.
USG glandei tiroide și rinichilor:
Nu necesită o pregătire specială.