Informație despre testul de diagnostic COVID-19
- 28 octombrie 2024
- 69
Coronavirus (Coronaviridae) este o familie de virusuri ARN asociate cu leziuni ale tractului respirator superior. Simptomele unei infecții virale variază de la o tuse ușoară până la o pneumonie acută. Un tablou clinic sever, cu dezvoltarea insuficienței cardiace, renale, hepatice, vasculare, este posibil la pacienții cu boli cronice. Majoritatea tipurilor de coronavirus provoacă SARS (sindrom respirator acut sever) pe tot parcursul anului, de obicei fără un curs sever și complicații. O excepție sunt doi reprezentanți ai genului Betacoronavirus: SARSCoV și MERS-CoV), care sunt agenții cauzali ai SARS sever și sunt repartizați în grupul de patogenitate II. Un nou tip de coronavirus, SARS-CoV-2 (COVID-19), este de asemenea atribuit acestui grup.
Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus se bazează pe detectarea ARN-ului SARS-CoV-2 prin reacția în lanț a polimerazei (PCR).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă de asemenea utilizarea PCR în timp real cu reverstranscripția ARN-ului viral pentru a confirma cazurile de COVID-19. Se recomandă utilizarea mai multor gene ca genă țintă: nucleocapsid (N), envelope small membrane protein (E), receptorii proteici (S) și ARN-polimerază specifică ARN-dependentă (RdRP). (Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases. Interim guidance. 19 March 2020. WHO)
Întrucât apariția de noi mutații în genomul coronavirusului SARS-CoV-2 nu poate fi exclusă, se propune utilizarea a 2-3 regiuni ale genomului virusului ca ținte pentru creșterea fiabilității diagnosticului. Majoritatea organizațiilor internaționale recomandă utilizarea genei nucleocapsidului (N) și a uneia dintre genele suplimentare ca țintă.
Pentru diagnosticul de laborator al infecției cu coronavirus COVID-19, se recomandă utilizarea biomaterialului obținut din tractul respirator: tampoane din nasofaringe și/sau orofaringe, spută, material pulmonar obținut prin proceduri instrumentale (aspirat, lavaj).
Cu scopul de minimizare a riscului obținerii de rezultate false negative din cauza apariției de noi mutații în genomul SARS-CoV-2 de coronavirus și pentru a crește fiabilitatea diagnosticului, Invitro Diagnostics a optat pentru un kit de diagnostic care sa corespundă normelor trasate de OMS.
Reagenții utilizați de noi au următoarele caracteristici:
- Kitul este certificat pentru diagnostic In Vitro, deține marca IVD.
- Drept țintă sunt selectate trei fragmente ale genomului coronavirusului SARS-CoV-2:
- 2 regiuni specifice genei N și genei E;
- o regiune conservativă a genei E, comună pentru un grup de coronavirusuri precum SARS-CoV (inclusiv SARSCoV și SARS-CoV-2). Această soluție permite identificarea agentului cauzal al SARS-2002 SARS-CoV.
- Acest set de reagenți conține control intern, care ne permite să apreciem calitatea extracției ARN din fiecare probă.
- Sensibilitate analitică ridicată - 500 de copii de acid nucleic / ml din proba inițială (sau 10 copii de acid nucleic pe tub de amplificare). Sensibilitate diagnostică - 100%, specificitate diagnostică - 100%.
Luând în considerare faptul că perioada de incubație a virusului COVID-19 este estimată la 2-14 zile, iar conform raportului China Medical Treatment Expert Group for Covid-19, publicat la data de 28 februarie 2020 în N Engl J Med. 2020 Feb 28, diagnosticul prin metoda RealTime PCR este recomandat de a fi făcut începând cu ziua a 4-a de la infectare. În acest sens, toți cei ce solicită această analiză, sunt obligați să se asigure de prezența simptomelor și recomandarea medicului pentru a fi investigați sau a termenului de cel puțin 3-4 zile de la contactul cu o persoană suspectată de COVID-19 sau la întoarcerea din țările cu zone de risc crescut.
Rezultatele se eliberează în forma: pozitiv/negativ, unde: pozitiv-constată existența fragmentului de genom al SARS-CoV-2 (COVID-19) în materialul biologic prelevat de la pacient, iar negativ-lipsa infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) la momentul prelevării probei biologice.
Confirmăm, că în cazul testelor pozitive, probele vor trece o verificare dublă în cadrul laboratorului ANSP, iar autoritățile vor fi înștiințate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Menționăm, că Invitro Diagnostics respectă drepturile pacientului și principiul de asigurare accesului la servicii de diagnostic de laborator și garantează confidențialitatea datelor obținute.
Recomandăm consultarea medicului înainte de efectuarea analizelor medicale.
Pentru detalii apelați info line 022903999 sau accesați pagina web www.invitro.md
Detalii autocolectarea analizei COVID-19: https://www.youtube.com/watch?v=HzXCdgy6qbU