Alun, T4
Alergia la alun este o alergie de așa-numitul tip imediat, care poate duce la reacții severe și chiar șoc alergic care poate pune viața în pericol. O alergie la alun este una dintre cele mai frecvente alergii. Adesea apare împreună cu alte alergii, de exemplu la fructe, polen, acarieni (praf de casă) și animale.
O alergie la alun este o alergie de tip I. Mai întâi există un contact inițial cu alergenul, în acest caz alunul. Alergenul de alun se leagă de așa-numitii receptori ai celulelor B. În cursul acestei sensibilizări, organismul învață să perceapă alergenul cu alunul ca pe o substanță periculoasă. Diagnosticul unei alergii la alune este de obicei făcut după al doilea contact cu alunul. Atunci când o persoană intră în contact cu un alun pentru prima dată, sistemul imunitar devine sensibilizat la antigenul alunului. Al doilea contact duce la o reacție alergică cu simptome tipice. În acest caz, anamneza joacă un rol important în diagnostic. Alergia la alun se poate manifesta în multe simptome diferite. Simptomele variază de la înroșirea inofensivă a pielii și mâncărimi. Scopul acestui test este de a determina posibile cauze ale manifestării bolilor alergice, în special de natură sezonieră (rinită alergică/ rinoconjuctivă, astm bronșic).
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.