Următorii pași

🎗️BRCA1 și BRCA2 acum cu 50% reducere! Vino în oricare dintre filialele Invitro Diagnostics și testează-te pentru mutațiile BRCA1 și BRCA2.

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Blefaroplastie inferioară bilaterală (fara pretul stationarului si a anesteziei)

22000.00 MDL

Comandarea acestui serviciu anulează reducerea.*

Hemoglobină

Vă reamintim că auto-interpretarea rezultatelor este inadmisibilă, informațiile prezentate mai jos sunt doar cu caracter informativ

Hemoglobina este o proteină vitală care se găsește în globulele roșii (eritrocite) și joacă un rol cheie în transportul oxigenului de la plămâni la țesuturile corpului, precum și în revenirea dioxidului de carbon de la țesuturi înapoi la plămâni. Este o proteină complexă, formată din patru subunități, fiecare dintre ele conținând o moleculă de hem, capabilă să lege oxigenul.

Structura și funcțiile hemoglobinei

Hemoglobina este formată din patru lanțuri polipeptidice: două lanțuri alfa și două lanțuri beta. Fiecare dintre aceste lanțuri conține o moleculă de hem, un complex din protoporfirină și un ion de fier. Ionul de fier din hem leagă o moleculă de oxigen, permițând hemoglobinei să transporte oxigenul în tot corpul.

Tabloul 1: Compoziția hemoglobinei

ComponentDescriere
Lanțuri alfaDouă din cele patru lanțuri polipeptidice din molecula de hemoglobină
Lanțuri betaDouă din cele patru lanțuri polipeptidice din molecula de hemoglobină
HemComplex din protoporfirină și ion de fier, atașat fiecărui lanț polipeptidic

Oxigenul, legat de hemoglobină, este eliberat ușor în țesuturi, unde concentrația de oxigen este scăzută, iar concentrația de dioxid de carbon este ridicată. Acest proces este reversibil, permițând hemoglobinei să își îndeplinească eficient funcția de transport.

Hemoglobina joacă un rol important în menținerea unei circulații normale a sângelui și a funcției respiratorii a organismului. Structura și proprietățile ei sunt unice și permit transportul eficient al oxigenului către țesuturi și dioxidul de carbon de la țesuturi.

Rolul hemoglobinei în diagnostic

Hemoglobina joacă un rol esențial în transportul oxigenului în organism. Nivelul său în sânge este un indicator de diagnostic important care ajută la identificarea diferitelor tulburări legate de schimbul de oxigen și starea sângelui. Modificările concentrației de hemoglobină pot indica prezența anemiei, policitemiei sau a altor stări patologice.

Indicații pentru prescrierea testului

Testul nivelului de hemoglobină din sânge este prescris pentru diagnosticul și monitorizarea diferitelor stări, inclusiv:

  • Identificarea anemiei și determinarea cauzei acesteia
  • Controlul eficienței terapiei pentru tratamentul anemiei
  • Monitorizarea stării în cazul bolilor cronice, însoțite de modificări în compoziția sângelui
  • Evaluarea stării generale de sănătate în cadrul controalelor preventive
  • Pregătirea pentru intervenții chirurgicale care implică riscul de pierderi de sânge
  • Monitorizarea femeilor însărcinate pentru identificarea și corectarea anemiei

Pregătirea pentru procedura de testare

Pentru a vă pregăti pentru testarea hemoglobinei, se recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Respectați regimul alimentar obișnuit, deoarece nu sunt necesare restricții speciale pentru acest test.
  • Evitați efortul fizic intens în ziua precedentă, deoarece acesta poate influența rezultatele.
  • Abțineți-vă de la fumat și consumul de alcool în ziua dinaintea testării.
  • Asigurați un nivel adecvat de hidratare a organismului pentru a facilita procedura de recoltare a sângelui.
  • Informați personalul medical despre orice medicamente pe care le luați.

Procedura de testare

Procedura de recoltare a sângelui pentru determinarea nivelului de hemoglobină se face din venă la încheietura cotului de către personal medical calificat. Procesul durează câteva minute. După procedură, poate apărea o sângerare ușoară sau un hematom care se remit de la sine în câteva zile.

Despre analiza pentru biomarkerul biochimic

Analiza biochimică a sângelui este o parte importantă a examinării complete a stării de sănătate a pacientului. Aceasta include determinarea diferiților parametri, care reflectă funcționarea organelor și sistemelor corpului. Pentru efectuarea analizei, se recoltează un eșantion de sânge integral, care este stabilizat cu substanțe speciale pentru a preveni coagularea.

Rezultatele analizei biochimice sunt semnificative pentru identificarea posibilelor tulburări și devieri de la normă, precum și pentru monitorizarea eficienței tratamentului efectuat. Datele analizei ajută medicii să diagnosticheze la timp diverse boli și să prescrie tratamentul corespunzător.

Surse:

https://emedicine.medscape.com/article/1281565-workup?form=fpf
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10317483/
https://emedicine.medscape.com/article/839264-overview?form=fpf

IMPORTANT!

Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și tratamentului. În caz de durere sau exacerbare a bolii, trebuie să contactați un medic pentru a prescrie investigații diagnostice. Doar un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate stabili un tratament adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai exactă și consecventă a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea lor în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot folosi metode și unități de măsură diferite pentru a efectua investigații similare.

Achită online cu 15% reducere la analize!
call close
Comandă apel

Întroduceți datele dvs. și vă vom contacta

Ora convenabilă
-
Orele de lucru al Call-centrului:

Luni - Vineri

07:00 - 19:00

Sâmbătă

07:30 - 16:00

Duminică

07:30 - 14:00

40% la Screening-ul Complex al Infecțiilor Transmisibile pentru El și Ea. Include cele mai avansate teste, pentru identificarea principalelor infecții cu transmitere 𝗌𝖾𝗑𝗎𝖺𝗅𝖺.