Cacao, F93
Un alergen este o substanță care provoacă o reacție alergică. Alergenii diferă între ei prin solubilitate, stabilitate enzimatică și temperatură. Alergenii alimentari sunt de origine animală sau vegetală. Caracteristica lor este capacitatea de a modifica proprietățile alergenice în timpul gătitului. În același timp, unele produse alimentare își pierd alergenicitatea, în timp ce altele devin periculoase pentru oameni. Uneori tratamentul termic duce la pierderea structurii proteinei native, dar imunoglobulinele E pot reacționa în continuare cu proteinele dietetice degradate.
Principalul participant la un tip imediat de reacție alergică este imunoglobulina E (IgE). Scopul acestui test este de a determina reacția alergică la cacao.
Cacao este utilizat pe scară largă în gătit și este componenta principală a oricărei ciocolate în care este prezentă sub formă de unt de cacao și pudră de cacao. La rândul său, această pulbere constă din proteine și grăsimi vegetale - alergeni alimentari puternici. Alergia la cacao, de regulă, este însoțită de disfuncții ale sistemului digestiv (cheilită, gastrită, colită, gastroenterită, sindrom de colon iritabil), manifestări ale pielii (dermatită atopică, urticarie, edem Quincke) și, mai rar, disfuncții ale sistemului respirator (rinită alergică, astm bronșic).
Cuantificarea anticorpilor IgE specifici permite evaluarea relației dintre nivelurile de anticorpi și manifestările clinice ale alergiei. Valorile scăzute ale acestui indicator indică o probabilitate scăzută a unei boli alergice, în timp ce un nivel ridicat are o corelație ridicată cu manifestările clinice ale bolii. Dacă sunt detectate niveluri ridicate de IgE specifice, este posibil să se prevadă dezvoltarea alergiilor în viitor și o manifestare mai vie a simptomelor sale. Cu toate acestea, concentrația de IgE în sânge este instabilă. Se schimbă odată cu dezvoltarea bolii, cu cantitatea de doză de alergeni primită, precum și în timpul tratamentului. Se recomandă repetarea studiului atunci când simptomele se modifică și sub controlul tratamentului. Necesitatea reexaminării trebuie consultată cu medicul dumneavoastră.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.