Calcitonina, Ct (aspirat glanda tiroidâ)
Calcitonină, Ct (în Aspiratul Glandei Tiroide)
Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor este inacceptabilă, informațiile de mai jos sunt doar cu caracter informativ.
Calcitonina - este un hormon produs de celulele parafoliculare ale glandei tiroide. Joacă un rol important în reglarea nivelului de calciu și fosfor în organism. Calcitonina contracarează acțiunea parathormonului, reducând concentrația de calciu din sânge.
Funcțiile calcitoninei
Principalele funcții ale calcitoninei sunt:
- Reducerea concentrației de calciu în sânge prin scăderea eliberării acestuia din oase și creșterea eliminării prin urină.
- Stimularea formării de țesut osos nou (activitate osteoblastică).
- Reglarea metabolismului calciului și fosforului în organism.
Analiza calcitoninei în aspiratul glandei tiroide poate fi utilizată pentru diagnosticarea diferitelor boli legate de funcția tiroidiană, precum cancerul medular tiroidian.
Tabelul 1: Structura calcitoninei
Component | Descriere |
---|---|
Lant polipeptidic | Format din 32 de reziduuri de aminoacizi |
Punti disulfidice | Stabilizează structura moleculei |
Reziduu terminal N | Are un rol important în activitatea biologică |
Calcitonina interacționează cu receptorii de pe celulele-țintă, reglând astfel metabolismul calciului și fosforului în organism. Acțiunea sa este opusă parathormonului produs de glandele paratiroide.
Rolul calcitoninei în diagnostic
Calcitonina produsă de celulele parafoliculare ale glandei tiroide joacă un rol important în reglarea metabolismului calciului și fosforului în organism. Reduce nivelul calciului din sânge, inhibând resorbția osoasă și stimulând eliminarea calciului prin rinichi. Determinarea nivelului de calcitonină în aspiratul glandei tiroide ajută la diagnosticarea tumorilor care produc calcitonină, precum cancerul medular tiroidian.
Indicații pentru examinare
Analiza calcitoninei în aspiratul glandei tiroide este prescrisă în următoarele cazuri:
- Suspiciunea cancerului medular tiroidian: nivelurile ridicate de calcitonină pot fi un semn al acestui tip rar de cancer tiroidian.
- Screening-ul cancerului medular tiroidian ereditar: la pacienții cu un istoric familial cunoscut al acestei boli, pentru identificarea timpurie a patologiei.
- Monitorizarea eficacității tratamentului cancerului medular tiroidian: determinarea nivelului de calcitonină ajută la evaluarea răspunsului la terapie și la identificarea recidivelor bolii.
Pregătirea pentru procedura de analiză
Pentru efectuarea analizei calcitoninei în aspiratul glandei tiroide este necesară o pregătire specială:
- Nu se recomandă consumul de alimente cu 8-12 ore înainte de procedură.
- Cu o zi înainte de procedură, se recomandă abținerea de la fumat și consumul de alcool.
- Este necesar să informați medicul despre orice medicamente luate, deoarece unele dintre ele pot afecta nivelul de calcitonină.
- Este important să mențineți un nivel adecvat de hidratare a corpului pentru a facilita prelevarea biomaterialului.
Procedura de analiză
Analiza se efectuează prin biopsie tiroidiană aspirativă cu ac fin sub controlul ecografiei. Procedura este efectuată de personal medical calificat și durează aproximativ 15-30 de minute. După procedură, poate apărea o ușoară sângerare sau formarea unui hematom la locul puncției.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537269/
https://www.britannica.com/science/calcitonin-hormone
https://www.drugs.com/tips/calcitonin-patient-tips
https://www.yourhormones.info/hormones/calcitonin/
https://en.wikipedia.org/wiki/Calcitonin
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22330-calcitonin
https://medlineplus.gov/lab-tests/calcitonin-test/
IMPORTANT!
Este foarte important de reținut că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și tratamentului. În cazul durerilor sau agravării bolii, este necesar să consultați un medic pentru a solicita investigații diagnostice. Doar un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate determina tratamentul adecvat. Pentru a obține cea mai exactă și consecventă evaluare a rezultatelor analizelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot folosi metode și unități de măsură diferite pentru a efectua cercetări similare.
```