Carne de pui, F83
Alergia la pui apare când o persoană este sensibilă la proteinele de pui. Această boală poate apărea la pacienții adulți și la copii. Totuși, pare destul de rar întâlnită în legătură cu înghețarea și prelucrarea termică suplimentară a alergenilor, care în cele din urmă mor. Dacă, în ciuda oricăror condiții, pacientul are diverse simptome de alergie alimentară, este necesar un tratament special.
Compoziția cărnii de pui include o cantitate imensă de proteine animale, aminoacizi, precum și conține acid gras nesaturat. Această carne este considerată foarte utilă, comparabilă cu legumele și produsele lactate. Este folosită în multe rețete dietetice. Este bogată în vitamine și fier.
Cea mai frecventă alergie la pui se manifestă printr-o predispoziție genetică. Dacă cineva din familie este expus la un efect alergic, probabilitatea ca aceste simptome să fie moștenite crește la 50%. Primele semne ale alergiilor alimentare la pui pot apărea chiar și la sugari. Dacă mama alăptează copilul și are o erupție cutanată asupra corpului său, diateză și se comportă neliniștit, ea ar trebui să revizuiască dieta zilnică, excluzând toate alergenii posibili.
Alergiile la pui și ouă pot fi de natură cantitativă, care nu apar atunci când consumă o cantitate mică de produs și manifestă intensiv semne patologice atunci când o mare doză de alergen intră în organism.
Principalele semne de declanșare a alergiei sunt: hiperemia (înroșirea pielii), poate să apară pe plan local sau să se răspândească în tot corpul, ochii umezi, umflarea limbii și a buzelor, mâncărime insuportabile, amorțeală și furnicături în zona gurii, apare insuficiență respiratorie, tulburări ale tractului gastrointestinal, strănut, tuse astmatică cu wheezing, oboseală, dureri de cap insuportabile, vărsături, greață, crampe și durere în intestine.
Pentru a diagnostica alergiile la carnea de pui este folosită metoda de determinare cantitativă a IgE specific la carne de pui în serul uman, fiind util în diagnosticul afecţiunilor alergice mediate IgE. Rezultatele testelor IgE specific la alergeni, asociate cu alte informaţii clinice sau de laborator, permit identificarea alergenului (alergenilor) la care o persoană este sensibilă.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.