Ciocolată, F105
Alergia alimentară la ciocolată este una dintre cele mai frecvente reacții alergice la copii, afectând 6-10% din populația de copii. Poate apărea și la adulții cu alergii alimentare, deoarece multe dintre ingredientele din ciocolată sunt alergeni puternici. Astfel alergia la ciocolată, este legată de următoarele ingrediente: lapte, caco, untul de cacao, nucă de cocos, arahide, soia și nuci, fiecare dintre ele fiind un alergen puternic. Aproape toate tipurile de ciocolată conțin conservanți, arome, stabilizatori și alți aditivi chimici, care sunt, de asemenea, adesea cauza reacțiilor alergice. Simptomele alergice pot apărea în decurs de 3-5 minute după contactul cu alergenul, de regulă, ele cresc în timp și ajung la maxim în 2-3 ore. Acestea apar sub formă de manifestări clinice, cum ar fi umflarea feței, gâtului, erupții cutanate roșii însoțite de mâncărime severă, erupția cutanată poate fi localizată pe brațe și picioare (în special pe coturi și sub genunchii), în zone ale abdomenului și spatelui, mai rar pe față. De asemenea, pot fi prezente tulburări gastro-intestinale, mâncărimi nazale, lacrimare, curgerea nasului. Scopul acestui studiu este de a determina alergeni specifici IgE la ciocolată.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.