Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Colinesteraza

125.00 MDL

Colinesterază

Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor este inacceptabilă, informațiile prezentate mai jos sunt doar pentru referință

Colinesteraza este o enzimă prezentă în organismul uman și implicată în transmiterea impulsurilor nervoase. Joacă un rol important în reglarea activității neurotransmițătorului acetilcolină, care participă în procesele de contracție musculară, memorie, învățare și multe alte funcții fiziologice.

Structura și funcțiile colinesterazei

Colinesteraza este reprezentată de două forme principale: acetilcolinesterază și butirilcolinesterază. Acetilcolinesteraza este prezentă în sistemul nervos, eritrocite, mușchi și alte țesuturi unde descompune acetilcolina, încheind transmiterea impulsului nervos. Butirilcolinesteraza, prezentă în principal în plasma sanguină, joacă un rol mai puțin important în reglarea activității nervoase, dar funcțiile sale nu sunt complet înțelese.

ComponentDescriere
SubunitățiColinesteraza este compusă din mai multe subunități care formează o structură complexă
Centru activÎn centrul activ al enzimei are loc legarea și hidroliza acetilcolinei
Co-factoriPentru funcționarea colinesterazei sunt necesari unii co-factori, cum ar fi ionii de zinc și alte microelemente

Colinesteraza joacă un rol important în menținerea echilibrului activității nervoase, prevenind stimularea excesivă de către acetilcolină. Activitatea sa este reglementată de diferiți factori, inclusiv influențe genetice și de mediu.

Rolul colinesterazei în diagnostic

Colinesteraza este o enzimă importantă, implicată în reglarea sistemului nervos. Determinarea activității sale în sânge are importanță diagnostică pentru identificarea diferitelor afecțiuni patologice asociate cu tulburările de transmisie neuromusculară.

Indicații pentru prescrierea studiului

Studiul activității colinesterazei poate fi prescris în următoarele cazuri:

  • Diagnosticul intoxicațiilor asociate cu expunerea la compuși organofosfați, insecticide și alți inhibitori ai colinesterazei.
  • Monitorizarea bolilor caracterizate prin afectarea funcției de transmitere neuromusculară, cum ar fi miastenia gravis, sindromul Guillain-Barré și alte neuropatii.
  • Evaluarea stării în bolile hepatice, deoarece colinesteraza este sintetizată în ficat.
  • Controlul terapiei în tratamentul bolilor asociate cu tulburările de activitate a colinesterazei.

Pregătirea pentru procedura de realizare a analizelor

Nu este necesară o pregătire specială pentru realizarea analizei colinesterazei. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:

  • Nu este necesară respectarea unui regim strict de post înainte de procedura de recoltare a sângelui, analiza se poate efectua atât pe nemâncate, cât și după masă.
  • În ziua recoltării sângelui, este bine să evitați eforturile fizice intense, deoarece acestea pot influența rezultatele analizei.
  • Se recomandă abținerea de la fumat și consumul de alcool cu o zi înainte de realizarea analizei, deoarece acestea pot distorsiona rezultatele.
  • Este important să mențineți un nivel normal de hidratare a organismului pentru a ușura procesul de recoltare a sângelui.
  • Este necesar să informați medicul despre administrarea oricăror medicamente, deoarece acestea pot influența nivelul colinesterazei.

Procedura de realizare a analizelor

Recoltarea sângelui pentru analiza colinesterazei se efectuează de obicei dintr-o venă situată la îndoitura cotului. Procedura durează câteva minute și este realizată de un profesionist medical. După recoltarea sângelui, poate apărea o mică sângerare sau o vânătaie, care dispar de la sine în câteva zile.

Surse:

https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/cholinesterase---blood#:~:text=Definition,these%20substances%20to%20send%20signals.
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=cholinesterase_blood
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545284/

IMPORTANT!

Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate pentru auto-diagnosticare și tratament. În caz de dureri sau exacerbarea bolii, este necesar să consultați un medic pentru a dispune investigații diagnostice. Numai un specialist calificat poate pune diagnosticul corect și poate prescrie tratamentul adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai precisă și consecventă a rezultatelor testelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că laboratoarele diferite pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru a efectua studii similare.

Achită online cu 15% reducere la analize!
call close
Comandă apel

Întroduceți datele dvs. și vă vom contacta

Ora convenabilă
-
Orele de lucru al Call-centrului:

Luni - Vineri

07:00 - 19:00

Sâmbătă

07:30 - 16:00

Duminică

07:30 - 14:00

-30% reducere în zilele de DUMINICĂ! În zilele de duminică la Clinica Invitro Diagnostics beneficiați de -30% reducere la analize medicale!