Gălbenuș de ou, F75
Alergia la ouă apare atunci când sistemul imunitar este sensibil la proteinele găsite în gălbenușul de ou sau albuș. Este moștenită genetic, în cazul în care unul din prărinți are această alergie. Adesea, simptomele alergiei apar la câteva minute sau chiar o oră după consumarea unui ou.
Simptomele intoleranței la ouă sunt de obicei roșeață și mâncărime ale pielii, angioedem, rinoconjunctivită, edem laringian, tuse și bronhospasm, greață, vărsături, dureri abdominale și diaree.
Proteinele din gălbenușul de ou care cauzează alergiile sunt: ovomucoid, ovalbumina, ovotransferrin, lizozimul
Investigația reprezintă un test de determinare cantitativă a IgE specific la gălbenuș de ou în serul uman, fiind util în diagnosticul afecţiunilor alergice mediate IgE. Iar rezultatele testelor IgE specific la alergeni, asociate cu alte informații clinice sau de laborator, permit identificarea alergenului (alergenilor) la care o persoană este sensibilă
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.