Hemostaza endoscopică complexă în cadrul VCS (fără costul setului de instrumente jetabile)
Comandarea acestui serviciu anulează reducerea.*
Hemostaza Endoscopică Complexă pentru VCC (Fără Costul Setului de Instrumente de Unică Folosință)
Vă reamintim că interpretarea independentă a rezultatelor nu este permisă, informațiile de mai jos sunt doar cu caracter informativ.
Hemostaza endoscopică complexă pentru varicele esofagiene și gastrice (VCC) este o procedură efectuată pentru a opri sângerarea din varicele esofagiene și gastrice. Varicele sunt o complicație a hipertensiunii portale, care poate duce la sângerări care pun viața în pericol.
Scopul și Procedura
Scopul procedurii este de a opri sângerarea și de a preveni episoadele recurente de sângerare din varice. Procedura se efectuează cu ajutorul unui endoscop, care este introdus prin gură în esofag și stomac. În timpul procedurii, sunt utilizate diverse metode de hemostază, cum ar fi injecțiile cu substanțe scleroterapeutice, ligaturarea cu inele de cauciuc sau aplicarea clemelor speciale.
Hemostaza endoscopică complexă pentru VCC poate include mai multe metode care sunt utilizate în funcție de starea pacientului și de natura sângerării. Această procedură joacă un rol important în tratarea complicațiilor hipertensiunii portale și poate salva viața pacientului.
Rolul în Diagnostic
Hemostaza endoscopică complexă pentru VCC (fără costul setului de instrumente de unică folosință) joacă un rol important în diagnosticul și tratamentul sângerărilor gastrointestinale. Această metodă permite examinarea vizuală a organelor interne ale sistemului digestiv și oprirea sângerării prin utilizarea procedurilor endoscopice de hemostază.
Indicații pentru Prescriere
Hemostaza endoscopică complexă pentru VCC (fără costul setului de instrumente de unică folosință) este prescrisă în următoarele cazuri:
- Sângerări din secțiunile superioare ale tractului gastrointestinal (ulcer gastric sau duodenal, varice esofagiene, sindromul Mallory-Weiss etc.)
- Sângerări din secțiunile inferioare ale tractului gastrointestinal (diverticuli, tumori, colită ulceroasă, hemoroizi etc.)
- Sângerări acute și cronice din tractul gastrointestinal în diverse patologii
- Necesitatea localizării și opririi sursei sângerării prin metode endoscopice (injecție, termică, clemare etc.)
Pregătirea pentru procedură
Înainte de efectuarea hemostazei endoscopice complexe în VCS (fără costul setului unic de instrumente), trebuie să îndepliniți următoarele măsuri pregătitoare:
- Respectarea dietei: Cu o zi înainte de procedură este recomandată o dietă ușoară, evitarea alcoolului și alimentelor picante.
- Informarea medicului: Este important să informați medicul despre existența bolilor cronice, medicamentele luate și reacțiile alergice din trecut.
- Încetarea administrării anumitor medicamente: La recomandarea medicului, poate fi necesară încetarea temporară a administrării anumitor medicamente care afectează coagularea sângelui.
Procedura
Hemostaza endoscopică complexă în VCS se efectuează sub anestezie locală. Prin orificiile naturale ale corpului se introduce un endoscop, cu ajutorul căruia se realizează inspecția vizuală și oprirea sângerării prin utilizarea diverselor metode (injecție, electrocoagulare, clipsare mecanică etc.).
Surse:
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)34848-4/fulltext
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/endoscopic-hemostasis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1590865814003661
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2998874/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722466/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25022337/
IMPORTANT!
Este foarte important să rețineți că informațiile din această secțiune nu sunt destinate autodiagnosticării și tratamentului. Dacă aveți dureri sau agravarea unei boli, este necesar să consultați un medic pentru investigații diagnostice. Doar un specialist calificat poate pune un diagnostic corect și poate determina tratamentul adecvat. Pentru a obține o evaluare cât mai precisă și consecventă a rezultatelor testelor, se recomandă efectuarea acestora în același laborator. Acest lucru se datorează faptului că diferite laboratoare pot utiliza metode și unități de măsură diferite pentru teste similare.