Histeroscopie chirurgicală
Histeroscopia este o procedură ginecologică, minim invazivă, prin care se introduce un endoscop cu fibră optică prin colul uterin în cavitatea uterină.
Histeroscopia chirurgicală (operatorie) este efectuată pentru corectarea diferitelor afecțiuni puse în evidență de histeroscopia diagnostică, de cele mai multe ori cele două fiind efectuate în cadrul aceleiași intervenții. Histeroscopia chirurgicală permite medicului nu doar să vizualizeze, ci și să trateze diverse afecțiuni ale uterului. Procedura este utilizată pentru a elimina polipi, fibroame, adeziuni intrauterine, septuri uterine sau pentru a trata alte anomalii structurale ale uterului. În timpul acestei proceduri, instrumentele chirurgicale sunt introduse prin histeroscop, permițând evitarea intervenției chirurgicale abdominale „deschise”. Histeroscopia se poate efectua cu anestezie: locală, regională sau generală. Histeroscopia chirurgicală este adesea preferată în locul altor metode chirurgicale datorită recuperării rapide și a riscurilor reduse de complicații postoperatorii.
Histeroscopia chirurgicală se realizează pentru:
- Polipi endometriali/ fibrom submucos – diagnosticul și îndepartarea acestora;
- Aderențele (sinchii) uterine (Sindrom Asherman) – reprezinta benzi de tesut cicatricial ce se formeaza in interiorul uterului si pot duce la tulburari de menstruatie si la infertilitate;
- Sept uterin – reprezinta o malformatie uterina care poate fi corectata histeroscopic;
- Sângerare uterină anormală – histeroscopia identifică cauza și oferă si modalitatea terapeutică (ex. ablatia de endometru – excizia histeroscopica a mucoasei uterine pentru a rezolva anumite cauze de sangerare uterina anormala).
- Histeroscopia chirurgicală poate fi utilizată pentru a elimina dispozitive intrauterine, care nu au putut fi extrase pe alte căi.
Avantajele histeroscopiei:
- Durata de spitalizare minimă
- Recuperare rapidă
- Nevoie minimă de medicație analgezică postoperator
- Evitare unei intervenții “deschise” sau a unei histerectomii
- Poate fi efectuată și în ambulator
Contraindicații:
- Boala inflamatorie pelvină
- Infecțiile cu herpes virus (faza prodromala sau faza activa)
- Sângerarea pe cale vaginală
- Sarcina intrauterină
- Cancer de col
- Stenoza cervicală severă
- Pacient instabil hemodinamic
Pregatirea pentru histeroscopia chirurgicală:
Momentul optim pentru efectuarea histeroscopiei este prima saptamana dupa menstruatie cand endometrul are grosimea cea mai mica. Preoperator se vor efectua analize uzuale (hemograma, probe de coagulare etc). In cazul în care exista o patologie supraadaugata se vor efectua analize si investigatii suplimentare in functie de aceasta.
Cu 1-2 zile înainte de procedură, pacientele trebuie să renunțe la contacte sexuale, iar cu o săptămână înainte nu trebuie să folosească spălături vaginale sau produse de igienă intimă. Toaleta trebuie să fie realizată doar cu apa caldă.
Pacienta trebuie să informeze medicul despre orice medicamente pe care le ia (ex. anticoagulantele) pot crește riscul de sângerare. De obicei, este recomandat ca pacienta să nu mănânce și să nu bea nimic cu câteva ore înainte de procedură, mai ales dacă histeroscopia se efectuează sub anestezie generală. În cazul anesteziei locale, aceste restricții pot fi mai relaxate, dar este important ca toate instrucțiunile medicului să fie urmate cu strictețe.
Durata histeroscopiei chirurgicale:
Durata interventiei poate sa varieze de la 30 minute la mai mult de o oră.
În cazul intervențiilor mai complexe, cum ar fi îndepărtarea fibroamelor mari sau corectarea unor malformații uterine, timpul necesar poate fi prelungit. După finalizarea procedurii, pacienta este de obicei monitorizată timp de câteva ore pentru a ne asigura că nu apar complicații imediate. În cele mai multe cazuri, pacienta poate pleca acasă în aceeași zi, cu condiția ca starea ei să fie stabilă și să nu prezinte simptome care necesită supraveghere medicală continuă, anestezia generală necesită monitorizarea până la 24 de ore.
După histeroscopie pot persista ușoare dureri abdominale și sângerare vaginală minimă pentru una – doua zile. Dacă postoperator apare febră, durere abdominală severă, sângerare vaginală abundentă sau secreție vaginală modificată, pacienta trebuie sa contacteze medicul.