Hrişcă, F11
Alergia la hrișcă a devenit foarte frecvent întâlnită în ultima vreme, deși acest produs este complet lipsit de gluten. Hrișca este un alergen de categorie medie. Aceasta înseamnă că o alergie la hrișcă se poate manifesta oricând. Aceasta este aproape aceeași la copii și la adulți. Lista simptomelor alergiei la hrișcă include: strănut, nas înfundat, tuse, mâncărime la nivelul gurii, roșeață a buzelor, umflarea buzelor și a limbii, răgușeală, angioedem, cefalee, dureri de sân, dificultăți de respirație. Dacă esofagul este afectat, în timpul deglutiției pot fi observate tulburări de înghițire și dureri în piept. Diagnosticul unei alergii la hrișcă, ca orice proces de diagnosticare a alergiilor alimentare, se bazează pe un istoric medical detaliat și examinarea pacientului.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.