Iarbă de secară cultivată, G12
Secara cultivată este o plantă erbacee din familia bluegrass (cereale). Secara este folosită la coacere, pentru fabricarea anumitor băuturi alcoolice (de exemplu, bere, whisky), cvas, malțul se obține din boabe încolțite, iar tărâțele de secară sunt considerate un produs dietetic valoros. Secara conține aminoacizi valoroși, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine PP, E, grupa B, oligoelemente. Extractele de secară sunt utilizate în preparatele homeopate. Este, de asemenea, utilizat ca hrană pentru animale. Tulpinile uscate (paie) sunt rezistente și pot fi utilizate pentru acoperișuri, covorase, ținte de tir cu arcul, pălării și alte produse din pâine.
Alergia la polenul de secară se manifestă o dată cu venirea verii, prin lacrimare abundentă secretată din cavitatea nazală, mai rar prin manifestări cutanate, în cazuri severe prin atacuri de sufocare, urticarie, edem Quincke, dermatită polenică sezonieră cu mâncărime severă și diverse erupții cutanate. Acest test de laborator permite determinarea cantitativă a IgE specific la secară cultivată, în serul uman. Rezultatele testelor IgE specific la alergeni, asociate cu alte informaţii clinice sau de laborator, permit identificarea alergenului (alergenilor) la care o persoană este sensibilă.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.