Mandarine, Tangerine, F302
Alergia la mandarine, de regulă, se manifestă ca o disfuncție a sistemului digestiv (cheilită, gastrită, colită, gastroenterită, sindrom de colon iritabil), manifestări cutanate (dermatită atopică, urticarie, edem Quincke) și, mai rar, disfuncții ale sistemul respirator (rinită alergică, astm bronșic). O adevărată alergie apare după o mandarină mâncată sau chiar după câteva felii. În plus, simptomele nedorite pot apărea chiar și după ce o persoană a consumat băutură sau mâncare cu suc de mandarină în compoziție. Cuantificarea anticorpilor IgE specifici permite evaluarea relației dintre nivelurile de anticorpi și manifestările clinice ale alergiei. Valorile scăzute ale acestui indicator indică o probabilitate scăzută a unei boli alergice, în timp ce un nivel ridicat are o corelație ridicată cu manifestările clinice ale bolii. Scopul acestui test este de a determina IgE specific pentru alergenul de mandarină și de a evalua riscul de dezvoltarea reacției alergice la mandarină.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.