Miere de albine, F247
Alergia la mierea de albine apare adesea datorită faptului că polenul rămâne în produs. Compoziția și proprietățile utile ale produsului sunt foarte diverse. Este foarte dificil să-ți dai seama ce element provoacă alergia. Nu mierea în sine este cea care provoacă reacția, dar cel mai adesea polenul care face parte din ea. Uneori, o persoană reacționează doar la o anumită specie, de exemplu, tei sau hrișcă, deoarece conține polenul unei plante la care corpul are deja sensibilizare. Cert este faptul că practic nu există miere pură, un procent mic de impurități este prezent în orice soi. Împreună cu vântul și precipitațiile, toxinele și sărurile metalelor grele ajung în produsele apicole, toate acestea reduc siguranța rezultatului final. Un produs contrafăcut achiziționat de la un producător necunoscut poate provoca, de asemenea, o reacție.
Simptomele apariției alergiei la miere la adulți nu este diferită de alte tipuri de alergii și se poate manifesta prin:
- O reacție din piele - se dezvoltă roșeață, umflare, diverse erupții cutanate, erupții cu puncte mici sau blistere mari;
- Poate să apară o reacție din nasofaringe - strănut, senzație de respirație, dureri în gât, dificultăți de respirație, mucus din nas;
- Din stomac și intestine apar balonări, diaree, crampe abdominale, greață sau vărsături;
- Din partea mucoaselor - umflarea gurii, limbii, gâtului, rupturi și înroșirea pleoapelor.
Multe alergii sunt mediate de imunoglobuline din clasa IgE. La indivizii care prezintă acest tip de alergie imediată (atopică sau anafilactică), moleculele de IgE acţionează ca puncte de contact între alergen şi celulele specializate care eliberează histamina şi alţi agenţi în momentul expunerii la alergen, cu iniţierea reacţiilor alergice. Efectuarea unui test alergologic permite determinarea cantitativă a IgE specific la la mierea de albine în serul uman. Rezultatele testelor IgE specific la alergeni, asociate cu alte informaţii clinice sau de laborator, permit identificarea alergenului (alergenilor) la care o persoană este sensibilă.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.