Nuc, T10
Nucul aparține unor specii valoroase, este recoltat în cantități mici și este utilizat pentru fabricarea mobilierului de înaltă calitate. Reacțiile alergice după consumul de nuci sunt mai frecvente și pot fi severe, dar se poate dezvolta o alergie respiratorie la polenul de nucă. Nucul crește până la 25 m înălțime. Florile de pe nuci apar la începutul primăverii înainte de formarea pliantelor, dar polenul începe să se formeze în copaci la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. Polenul nucului este destul de greu și nu este transportat de vânt pe distanțe mari, dar în zonele în care se cultivă nuci, poate provoca reacții severe la persoanele sensibilizate.
Manifestările reacțiilor alergice la polenul nucului includ rinită, conjunctivită, exacerbări ale astmului bronșic care apar în regiunile în care acest copac este distribuit în timpul polenizării sale. Se crede că polenul nucului este moderat alergenic. Este posibil să se dezvolte dermatită alergică de contact atunci când este expusă la praful de lemn, precum și dezvoltarea bronhospasmului atunci când este inhalat de persoane sensibilizate. Analiza de laborator, reprezintă un test de determinare cantitativă a IgE specific la polenul de nuc în serul uman, fiind util în diagnosticul afecţiunilor alergice mediate IgE. Rezultatele testelor IgE specific la alergeni, asociate cu alte informaţii clinice sau de laborator, permit identificarea alergenului (alergenilor) la care o persoană este sensibilă.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.