Porumb cultivat, G202
Polenul este o pulbere fină gălbuie care este transportată de la plante, de vânt, insecte, păsări sau alte animale. Răspândirea polenului ajută la fertilizarea plantelor, însă poate însemna disconfort pentru persoanele care suferă de alergii sezoniere. Este important de reținut că granulele de polen pot fi transportate de curenții de aer la distanțe care pot atinge chiar și sute de kilometri. Acesta este motivul pentru care simptomele apar chiar și la persoanele care locuiesc în zone urbane, departe de locurile cu vegetație abundentă. În zonele unde vegetația este foarte bogată, precum zonele rurale, pe câmp sau în pădure, simptomele sunt mult mai severe. Acestea cunosc însă o ameliorare în perioadele ploioase, deoarece stropii de apă spală polenul din atmosfera.
Alergia la polen se manifestă prin mancărime la nivelul ochilor și nasului, lăcrimare, strănut, obstrucție nazală. În unele cazuri, se mai poate manifesta prin crize de astm, tuse, respirație și senzație de sufocare. Unii oameni au alergii la polen pe tot parcursul anului, în timp ce alții le au în anumite perioade ale anului. De exemplu, persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn au de obicei simptome crescute în primavara anului când mesteacănii sunt în floare. În mod similar, persoanele cu alergii la polen sunt cele mai afectate în timpul primăverii târzii și la începutul toamnei.
Astfel, persoana sensibilizată va prezenta simptome alergice de rinită, astm, dermatită sau șoc anafilactic, etc, ori de câte ori este expusă la alergenul în cauză, alergen ce poate să pătrundă în organism pe oricare cale: respiratorie, digestivă sau cutanată.
Cuantificarea anticorpilor IgE specifici permite evaluarea relației dintre nivelurile de anticorpi și manifestările clinice ale alergiei. Valorile scăzute ale acestui indicator indică o probabilitate scăzută a unei boli alergice, în timp ce un nivel ridicat are o corelație ridicată cu manifestările clinice ale bolii. Scopul analizei de laborator este determinarea IgE specifice pentru alergenul la porumb cultivat și evaluarea riscului de dezvoltare a reacției alergice la porumbul cultivat.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.