Tei, T208
Primavara este sezonul alergiilor, mai ales pentru că natura își reintră în drepturi, copacii și plantele înfloresc iar polenul, unul dintre principalii alergeni, devine prezent peste tot și este purtat cu ușurință de vânt. Reacțiile alergice se pot declanșa în orice etapă a vieții, chiar si la vârsta adultă sau la bătrânețe. De exemplu, persoanele adulte care își schimbă domiciliul într-o zonă cu totul nouă, cu un climat complet diferit, și se expun astfel la alte tipuri de alergeni la care nu au mai fost expuse, prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite reacții alergice. O sensibilitate la polen poate determina organismul să producă, în cantități anormal de mari, anumiți anticorpi alergici denumiți IgE. Aceștia declanșează un răspuns alergic atunci când corpul intră în contact cu polenul la care e alergic. În acest fel pot apărea următoarele simptome:
- Inflamație la nivelul ochilor, însoțită de mâncărimi și lăcrimare în exces – simptomele la nivel ocular apar în momentul expunerii la polen. În cursul dimineții, de obicei, persoana alergică se poate trezi cu o “crustă” pe suprafața pleoapelor, care e alcătuită din mucus uscat și care se poate îndepărta cu ușurință;
- Pungi sub ochi și senzație de ochi îngreunați– cearcănele și pungile la nivelul ochilor sunt un alt simptom frecvent întâlnit în cazul alergiilor la polen și apar, în special, din cauza congestionării vaselor de sânge asociate cu inflamația căilor nazale. A nu se confunda cu pungile care apar din cauza retenției de apă. De asemenea, persoana alergică poate avea senzație de ochi îngreunați, care se poate trata cu comprese cu apă rece sau cu picături de ochi cu acid hialuronic;
- Congestie nazală – congestia nazala și excesul de mucus sunt simptome frecvente în cazul alergiilor;
- Strănut frecvent – iritarea căilor nazale declanșează mai multe valuri de strănuturi consecutive;
- Tuse - inflamarea căilor respiratorii poate cauza un disconfort la nivelul gâtului, care va declanșa o tuse seacă.
Diagnosticul de alergie la polen se stabileşte uşor, pe baza analizelor de sânge IgE specifice. Desigur, vor fi luate în considerare şi simptomele relatate de pacient, istoricul medical şi familial al acestuia. Testul se utilizează pentru depistarea și măsurarea concentrației imunoglobulinelor E către alergenii polenului de tei.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (renghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.