Zmeură, f111
Zmeura este unul dintre cei mai puternici alergeni ai fructelor de pădure. O nuanță strălucitoare și o aroma pronunțată sunt un indicator al faptului că conține alergeni puternici. Pe lângă toate calitățile sale utile, acest fruct are un mare dezavantaj – de mare alerginicitate. La persoanele alergice, substanța de licopen din compoziția sa provoacă o reacție imună puternică. O reacție alergică la zmeură se poate întâlni atât imediat (în câteva ore sau chiar câteva minute după consumul de fructe de pădure), cât și mai târziu (după o jumătatea de zi, sau chiar 1-3 zile). Alergia la zmeură, de regulă, se manifestă ca o disfuncție a sistemului digestiv (cheilită, gastrită, colită, gastroenterită, sindrom de colon iritabil), manifestări cutanate (dermatită atopică, urticarie, edem Quincke) și, mai rar, disfuncții ale sistemul respirator (rinită alergică, astm bronșic).
Cuantificarea anticorpilor IgE specifici permit evaluarea relației dintre nivelurile de anticorpi și manifestările clinice ale alergiei. Valorile scăzute ale acestui indicator indică o probabilitate scăzută a unei boli alergice, în timp ce un nivel ridicat are o corelație ridicată cu manifestările clinice ale bolii. Dacă sunt detectate niveluri ridicate de IgE specifice, este posibil să se prevadă dezvoltarea alergiilor în viitor și o manifestare mai vie a simptomelor sale. Scopul acestui studiu este de a determina IgE specific alergenului la zmeură, pentru diagnosticarea bolilor alergice și pentru a evaluarea riscului de dezvoltare a reacției alergice la zmeură.
- Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
- Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.