Următorii pași

-50% reducere la pachetul de analize medicale pentru copii “BACK TO SCHOOL"

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

Experiment: Masca impiedică răspândirea germenilor

  • 1 iulie 2024
  • eye 1
Experiment: Masca impiedică răspândirea germenilor
rating
Evaluare
0

Un microbiolog american a făcut un experiment pe cât de interesant, pe atât de important şi educativ, întrucât demonstrează cât de departe poate răspândi o persoană particulele respiratorii, care pot transmite noul coronavirus, cu şi fără masca de protecţie, informeaza insider.com.

Măstile de protecţie sunt şi nu prea sunt folosite în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport sau în zonele foarte aglomerate, în ciuda numeroaselor recomandări venite din partea autorităţilor din toată lumea de a purta masca pentru a ne proteja pe noi şi pe cei dragi de noul coronavirus. Iar dintre cei care folosesc masca de protecţie, un procent destul de mic o folosesc corect. În acest context, un microbiolog american, Rich Davis, care este şi directorul regional al departamentului de microbiologie de la Providence Health Care din Spokane, Washington, a decis să facă un experiment prin care să arate oamenilor cât de utile pot fi măştile în a limita răspândirea infecţiei COVID-19.

Experimentul lui Davis a fost împărţit în 2 etape. În prima etapă, microbiologul a tuşit, a strănutat, a cântat şi a vorbit timp de 15 secunde deasupra unui vas Petri – vas special utilizat pentru cultivarea microorganismelor. A făcut acest lucru de mai multe ori. Apoi, în cea de-a doua parte a experimentului a repetat comportamentul, purtând însă şi o mască de protecţie chirurgicală cu trei straturi. Ulterior, a analizat vasele Petri şi a constatat ca vasele Petri deasupra cărora a tuşit, strănutat, a cântat şi vorbit în timp ce avea gura şi nasul acoperite cu masca chirurgicală aveau câteva pete de bacterii în ele. Vasele Petri deasupra cărora a tuşit, strănutat, cântat şi vorbit fără mască erau pline de germeni. Concluzia lui Rich Davis, pe care a postat-o pe contul său de Instagram, alături de imaginile cu vasele Petri, este că masca “blochează imprăştierea particulelor respiratorii eliminate din gură şi gât”.

Microbiologul american şi-a desfăşurat experimentul de la distanţe diferite de vasele Petri: 600 de cm, 1,2 metri si 1,8 metri. În acest fel, a vrut să vadă cât de importantă este distanţa în împrăştierea particulelor respiratorii. Rezultatul a fost că distanţa contează: atunci când a tuşit, strănutat, cântat şi vorbit spre vasele Petri de o distanţă de 1,8 metri, rata de propagare a bacteriilor a fost mai mică, atât atunci când nu a purtat masca de protecţie, cât şi atunci când a purtat masca.  Davis a mai remarcat că indiferent de distanţă, purtarea măştii a scăzut substanţial răspândirea particulelor.

Cum spuneam mai sus, în timpul experimentului s-au folosit bacterii, nu particule virale, însă rezultatele sunt valabile şi pentru răspândirea virusurilor. „Chiar dacă virusurile sunt mult mai mici decât bacteriile, picăturile respiratorii mari sunt cele care conţin majoritatea virusurilor respiratorii şi acestea sunt blocate de măşti”, a explicat microbiologul Rich Davis pentru insider.com, adăugând că recunoaşte că experimentul său poate fi combătut din cauza limitării privind dimensiunea eşantionului, având în vedere că experimentul a implicat o singură persoană, şi anume pe el insuşi.

Şi într-adevăr, criticii demonstraţiei nu au ezitat să scoată în evidenţă această limitare, dar şi faptul că experimentul nu este valid din simplul fapt că Davis a utilizat bacterii şi nu un virus, cum este noul coronavirus.

Pe de altă parte, sunt şi cercetători care recunosc valoarea experimentului lui Davis şi anume că acesta reprezintă un argument valabil pentru purtarea măştii ca măsură vitală de siguranţă publică în timpul pandemiei actuale de COVID-19. William Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt, a declarat că experimentul lui Davis funcţionează ca un exemplu vizual în privinţa importanţei purtării măştii. În plus, acesta susţine că demonstraţia lui Davis imită studii anterioare care au arătat eficacitatea purtării măştii în a opri răspândirea particulelor infecţioase.

Nimeni nu spune că purtarea măştilor de protecţie sunt o soluţie 100% eficientă în a limita răspândirea noului coronavirus, ci doar că măştile reprezintă un instrument care, combinat cu măsurile de igienă şi distanţarea socială, este eficient în a ne proteja de infecţia COVID-19.

"Folosind măşti de diferite tipuri, păstrând distanţa socială, evitând spaţiile aglomerate mulţimilor şi adoptând regulile de igienă putem reduce substanţial riscul de transmitere a noului coronavirus. Este însă extrem de important că un număr cât mai mare din populaţie să adopte aceste comportamente", a explicat prof. William Schaffner.

Sursa:

www.insider.com

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
-30% reducere în zilele de DUMINICĂ! În zilele de duminică la Clinica Invitro Diagnostics beneficiați de -30% reducere la analize medicale!