Următorii pași

⏰ HAPPY HOURS LA ANALIZE MEDICALE! Între 11:00 și 13:00 te bucurăm cu 25% REDUCERE la analizele medicale!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Evaluează acest articol
Adaugă un comentariu

Intoleranţa la lactoză

  • 1 iulie 2024
  • eye 35
Intoleranţa la lactoză
rating
Evaluare
0

Ce este lactoza?

Lactoza este o glucidă care poate fi întâlnită în laptele matern.  Aceasta asigură aproximativ 40% din energia nou-născutului. Fiind prebiotic, lactoza stimulează dezvoltarea microflorei intestinale. În plus, contribuie la absorbția de magneziu, mangan și calciu de către corpul copilului.

Ce este intoleranţa la lactoză?

Intoleranţa la lactoză este cea mai întâlnită formă de intoleranţă alimentară şi se traduce prin incapacitatea organismului de a digera zahărul din lapte şi din alte produse lactate. Afecţiunea este cauzată de o deficienţă de lactoză – enzima găsită în mucoasa intestinului subţire, responsabilă de metabolizarea lactozei în intestinul subţire. Astfel, copiii care sunt intoleranţi la lactoză nu produc suficientă lactoză.
Intoleranţa la lactoză este provocată de o activitate enzimatică redusă sau absenţa a lactozei. Din punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 2 forme de intoleranţă la lactoză:

– intoleranţa primară la lactoză: în cazul insuficienței primare, lactoza este excretată într-o cantitate suficientă de celulele intestinale sănătoase, dar activitatea enzimatică este redusă, prin urmare, lactoza rămâne nedigerată. Deficitul de lactoză primară, în care este afectată producția unei enzime, este foarte rară.

–intoleranţa secundară la lactoză: deficitul secundar de lactoză se întîlneşte în diferite viroze, poate fi întâlnită şi la dereglări digestive la copii de vârstă diferită.

Simptomele de deficit de lactază

1. Scaune lichide, gălbui, spumoase, acru-mirositoare, care pot fi frecvente (de până la 8-10 ori pe zi) sau rare.

2. Anxietatea copilului în timpul hrănirii sau după.

3. Balonare, colică, mucus în scaun.

4. Copilul greu adaugă în  greutate.

Nou-născutul copil cu deficienţă de lactoză are de obicei o poftă bună. De multe ori, el începe să sugă cu lăcomie, dar după un timp el aruncă pieptul, își apasă picioarele şi începe să plângă intens.

Deoarece simptomele de intoleranță la lactoză cresc pe măsură ce cantitatea de lapte consumată creşte, boala nu se poate manifesta din primele săptămâni de viață. Apoi, există o balonare și o formare a gazelor crescute, apoi - dureri abdominale şi, în final, scaune lichide.

Este important să se facă distincţia între intoleranţa la lactoză şi alergia la proteinele din laptele de vacă.

Definiţiile polimorfismelor genetice asociate tulburărilor metabolizării lactozei sunt un test în care se prelevează o probă de sânge venos, se izolează ADN şi se stabilește un polimorfism care codifică o enzimă metabolizatoare a lactozei. Testul arată dacă există sau nu o bază genetică pentru posibila manifestare a intoleranței la lactoză. Testarea este importantă deoarece, în cazul unui rezultat pozitiv, o nutriție adecvată poate rezolva problema. În cazul unui rezultat negativ, intoleranța la lactoză poate fi eliminată ca cauză a problemelor digestive și ar trebui să se efectueze și alte teste pentru a raporta simptomele la un alt diagnostic.

Mai multe informații despre testele disponibile pot fi găsite pe site-ul laboratorului medical Invitro Diagnostics: www.invitro.md

Conţinut:

star star star star star
0
Comentarii: 0
call close
-30% reducere în zilele de DUMINICĂ! În zilele de duminică la Clinica Invitro Diagnostics beneficiați de -30% reducere la analize medicale!